Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ Χαμένοι στη ...μετάφραση

Χαμένοι στη ...μετάφραση

Η κυβέρνηση – ομολογουμένως – καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να δείξει ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας στην οικονομία. Το ίδιο κάνουν και όσοι ξένοι (λέγε με Μέρκελ και Σόιμπλε) εξαπέλυσαν τις μύριες όσες κατηγορίες εναντίον του ελληνικού λαού όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια.

Κι όμως, η αισιόδοξη πλευρά του λόφου είναι μόνο ένα επικοινωνιακό τρικ, με στόχο να καλύψει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο μέσος Έλληνας και να κρύψει κάτω από τη μάσκα της ευφορίας την πολιτική εξόντωσης της μικρομεσαίας επιχείρησης και της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας.

Οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τον παραμορφωτικό φακό που χρησιμοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να περάσει στην κοινή γνώμη μία αλλοιωμένη εικόνα, ως προς τα όσα διαδραματίζονται τώρα κι όσα θα γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Το κυβερνητικό επιτελείο επιχείρησε να παρουσιάσει ως μέγιστη επιτυχία την επίσκεψη Σαμαρά στην Κίνα και στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και να μας πείσει για το «θερμό» κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αλεξέι Μίλερ της Gazprom.

Ζοφερό το μέλλον
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική και μάλιστα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας κάνουν να ανησυχούμε για το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
1 Το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) περιλαμβάνει μέτρα, που όταν τα διαβάσει ακόμη και ο πιο καλόπιστος επενδυτής θα σηκωθεί η τρίχα του! Για παράδειγμα, προβλέπει τον καθορισμό της τιμής πώλησης της παραγόμενης ενέργειας μόνο όταν η μονάδα συνδεθεί και τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Αυτή η πρόβλεψη αυτόματα οδηγεί σε πλήρη ακύρωση όλων των επενδύσεων, καθώς δεν μπορεί να γίνει σχεδιασμός, ούτε ακόμη και πρόβλεψη για το εάν συμφέρει να κατασκευαστεί ένα αιολικό πάρκο ή μία φωτοβολταϊκή μονάδα!
Επιπλέον, χωρίς να γνωρίζει το κόστος παραγωγής και την τιμή πώλησης, ο επενδυτής δεν μπορεί να απευθυνθεί σε τράπεζες για να πάρει δάνειο, ενώ – όπως λένε παράγοντες της αγοράς – δεν είναι εξασφαλισμένες ούτε οι μονάδες που ήδη λειτουργούν. Κι αυτό γιατί, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως είναι, τότε οι τιμές πώλησης μπορεί να αλλάξουν με μία απλή υπουργική απόφαση!
 Με άλλα λόγια, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι… σκίζεται για να προσελκύσει επενδύσεις, με τις νομοθετικές αλλαγές που φέρνει διώχνει και τους τελευταίους ξένους επενδυτές που έμειναν στη χώρα, όπως οι αρκετοί όμιλοι από ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως από Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία) που έχουν αναπτύξει αιολικές μονάδες στην Ελλάδα. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες, οι εκπρόσωποί τους είχαν επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και του είχαν περιγράψει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αφήνοντας να εννοηθεί πως ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά. Κι όλα αυτά, πριν μάθουν για το νέο σχέδιο νόμου…
2 Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εκπέμπουν σήματα κινδύνου για τις τελευταίες παραγωγικές μονάδες που απέμειναν στη χώρα, καθώς το ενεργειακό κόστος έχει γίνει πλέον δυσβάστακτο και απειλεί την επιβίωση των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει (και το αρμόδιο υπουργείο –ΠΕΚΑ – φαίνεται να μη διαφωνεί) τον διπλασιασμό του τέλους λιγνίτη, το οποίο πληρώνει η ΔΕΗ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του καυσίμου.
Η διαχειριστική λογική λέει ότι αυτή η κίνηση είναι σωστή. Ωστόσο, σε συνθήκες απίστευτης κρίσης και θανατηφόρου εναγκαλισμού με την πλήρως «στεγνή» από ρευστότητα αγορά, το μέτρο θα αποτελέσει την ταφόπλακα και της τελευταίας επιχειρηματικής δραστηριότητας που παράγει προϊόντα, τα οποία κατά κύριο λόγο εξάγονται σε άλλες αγορές. Όπως είναι εύλογο, η ΔΕΗ θα μετακυλήσει το κόστος στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να χρεώνονται με ακριβότερη ενέργεια και οι οικιακοί πελάτες να βλέπουν τους λογαριασμούς να «φουσκώνουν» ακόμη περισσότερο.
Άλλωστε, όπως αποκάλυψε το «Π» την προηγούμενη εβδομάδα (και δεν υπήρξε διάψευση, καθώς το ρεπορτάζ βασιζόταν σε στοιχεία από λογαριασμούς καταναλωτών), τον Ιανουάριο μας «φόρτωσαν» με αυξήσεις της κιλοβατώρας πάνω από 65%, ενώ τον Ιούλιο έρχονται και νέες αυξήσεις, που θα κάνουν το ηλεκτρικό ρεύμα είδος πολυτελείας!

Διαβεβαιώσεις
3 Μέσα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει πρόοδο στις διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η τρίτη – σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων – συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, επιχειρώντας να πείσει ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι απαιτήσεις των Ρώσων και σύντομα (στις 29 Μαΐου είναι η νέα ημερομηνία, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση) θα ολοκληρωθεί η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, ο Ρώσος μάνατζερ πήρε όσα ζήτησε! Ή τουλάχιστον έλαβε διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Gazprom στα ρωσικά διαφέρει από τη μετάφραση στα ελληνικά κι αυτό ενδεχομένως να μην οφείλεται σε μία απλή μεταφραστική υπερβολή, όπως θα συμπέραινε κάποιος με την πρώτη ανάγνωση.
Το ελληνικό κείμενο αναφέρει: «Οι δύο πλευρές συζήτησαν σχετικά με την εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου», αλλά στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ρωσικού κολοσσού η κατά λέξη μετάφραση είναι: «Οι δύο πλευρές εκτίμησαν ιδιαίτερα τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας στον τομέα του φυσικού αερίου». Δηλαδή, στο ρωσικό κείμενο η συνεργασία δεν χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική»… Και θα ήταν υπερβολή ένας τέτοιος χαρακτηρισμός για όσους γνωρίζουν τη ρωσική «γλώσσα των ανακοινώσεων», με μία και μοναδική εξαίρεση: Εάν ο Σαμαράς είχε ήδη πουλήσει τη ΔΕΠΑ στην Gazprom!
 Οι δύο πλευρές «εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας», αναφέρεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης (εδώ συμφωνούν απόλυτα τα κείμενα στη ρωσική και την ελληνική γλώσσα), αφήνοντας την αίσθηση ότι η ελληνική πλευρά υποσχέθηκε στον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που κατέθεσε.
Πόσο κοντά είμαστε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ; Κανείς δεν γνωρίζει! Ούτε και ο ίδιος ο Σαμαράς! Ακόμη και οριστική απόφαση υπέρ της Gazprom να υπάρξει από το ΤΑΙΠΕΔ, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Κομισιόν. Κι εκεί οι Ρώσοι θα πρέπει να δώσουν μάχες παρόμοιες με εκείνες του Στάλινγκραντ! Και πάλι εναντίον των Γερμανών!
Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, πάντως, επιμένουν ότι η υπόθεση δεν θα κλείσει πριν από το φθινόπωρο και πριν από τις γερμανικές κάλπες…

Το Ποντίκι 23-5-13