Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ "Βούλιαξε" η πλατεία Ταξίμ - Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα

"Βούλιαξε" η πλατεία Ταξίμ - Νέες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για σήμερα

- Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν την πλατεία, μετά την οπισθοχώρηση της αστυνομίας
- Πολλοί έμειναν όλη τη νύχτα, γιορτάζοντας τη νίκη τους
- "Ήττα" του Ερντογάν που αναγκάστηκε να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις
- Συγκλονιστικές φωτογραφίες και ΒΙΝΤΕΟ από την Τουρκία

Καρφίτσα δεν έπεφτε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ταξίμ, την οποία πλημμύρισαν χιλιάδες διαδηλωτές, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

Πολλοί από αυτούς έμειναν όλη τη νύχτα "γιορτάζοντας" την "ανακατάληψη" της πλατείας και τη "νίκη" τους επί του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει νέες συγκεντρώσεις στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας.
Το απόγευμα του Σαββάτου, δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.
Στην πλατεία το πλήθος εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Από την εθνικιστική ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πιστούς μουσουλμάνους και υποστηρικτές του λαϊκού κράτους. Κάποιοι από αυτούς κάλυψαν με πολύχρωμες σημαίες το μνημείο του "πατέρα" της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Σχεδόν όλοι όμως εκφράζουν θυμό για την κυβέρνηση και κατηγορούν τον Ερντογάν ότι επιδιώκει την "ισλαμοποίηση" της τουρκικής κοινωνίας.
"Η κυβέρνηση μας πιέζει για τα πάντα: να κάνουμε τρία παιδιά και όχι δύο, να μην πίνουμε, να μην καπνίζουμε, να μην κρατιόμαστε από το χέρι με τον αγαπημένο μας. Εγώ, είμαι τέκνο του Ατατούρκ και διαφωνώ. Όλοι εδώ συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη και για αυτό είμαστε εδώ", δήλωσε μια συνταξιούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ το περίμενε. Οι άνθρωποι επαναστατούν για να εμποδίσουν μια σειρά από απαγορεύσεις που επιβάλει μια κυβέρνηση που δεν μας καταλαβαίνει", είπε από την πλευρά του ένας φοιτητής, που επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Παρά την ευφορία στην ατμόσφαιρα, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η "νίκη" θα έχει και απτά αποτελέσματα, για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση.

Νωρίτερα σήμερα στο διάγγελμά του ο Ερντογάν τόνισε ότι οι συντριπτικές εκλογικές νίκες του κόμματός του δεν συνιστούν "εισιτήριο για να επιβάλει τη θέληση της πλειοψηφίας στη μειοψηφία". Η δήλωσή του όμως δεν φάνηκε να ικανοποιεί τους διαδηλωτές. "Το Ταξίμ είναι παντού, η αντίσταση είναι παντού", ήταν το σύνθημα που φώναζε μια ομάδα από αυτούς που δήλωναν αποφασισμένοι να περάσουν τη νύχτα "στην πλατεία τους, το Ταξίμ".

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 3:30 το απόγευμα οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν από την πλατεία, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 5.

Το ερώτημα που τίθεται από εδώ και πέρα είναι το πώς θα εξελιχθεί η «άλωση» της πλατείας Ταξίμ από το λαό. Πράγμα που ξεκίνησε ως αυθόρμητη διαμαρτυρία για το σχέδιο αναμόρφωσης της πλατείας.

Πάντως δεν είναι λίγοι στην Τουρκία οι σχολιαστές, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που στο παρελθόν ήταν ένθερμοι υποστηριχτές της κυβέρνησης, που υποστηρίζουν ότι η υπόθεση «Ταξίμ» σηματοδοτεί το τέλος της εποχής, κατά την οποία το κυβερνών κόμμα στηριζόταν σε ένα κίνημα που είχε λαϊκό έρεισμα.

Μπορεί να είναι λίγο βιαστικό το παραπάνω συμπέρασμα, αφού οι διαμαρτυρόμενοι παραμένουν μια μικρή μειοψηφία στην Τουρκία. Πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι η βία με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι διαμαρτυρόμενοι για το πάρκο της πλατείας Ταξίμ, προκάλεσε πολλές εντυπώσεις. Επίσης, από τη στιγμή που η κατάσταση πήρε μορφή ανεξέλεγκτη, τα μέσα ενημέρωσης που στην πλειοψηφία τους δεν έδιναν μεγάλη σημασία, άρχισαν να ασχολούνται και να προβάλλουν την όλη κατάσταση. Πράγμα που σημαίνει ότι η επιρροή της εικόνας των διαδηλωτών, είναι δεδομένη.

Newsit 2-6-2013