Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ Βαρουφάκης, Ρουμπινί και Κρούγκμαν δεν βλέπουν φως στο "ελληνικό" τούνελ

Βαρουφάκης, Ρουμπινί και Κρούγκμαν δεν βλέπουν φως στο "ελληνικό" τούνελ

Πρόκειται για οικονομολόγους που έχουν ασκήσει έντονη κριτική στη Γερμανία και τον «σκληρό» πυρήνα της Ευρωζώνης  Τον προβληματισμό, αλλά και την πεποίθησή τους πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ καιρό εντός Ευρωζώνης, εάν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών, εκφράζουν ανοιχτά οι γνωστοί οικονομολόγοι Γιάννης Βαρουφάκης, Νουριέλ Ρουμπινί και Πολ Κρουγκμαν.

Πρόκειται για οικονομολόγους που κατά καιρούς έχουν ασκήσει έντονη κριτική στη Γερμανία και τον «σκληρό» πυρήνα της Ευρωζώνης, εκφράζονται όλο και πιο συχνά κατά της πολιτικής λιτότητας και επαναλαμβάνουν την πεποίθηση τους -εκτός του κ. Βαρουφάκη- πως η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, ενώ προβλέπουν και την κατάρρευση της Ευρωζώνης.

Βαρουφάκης: H Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει δύο φορές και πάει για τρίτη 

Ο γνωστός καθηγητής πολιτικής οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης είναι ένας από τους οικονομολόγους, ο οποίος έχει ταχθεί εδώ και πολύ καιρό υπέρ της παραμονής στο ευρώ, αλλά χωρίς την ολοένα και αυξανόμενη ύφεση και λιτότητα.

Ωστόσο σε κείμενο του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως «ορθώς η Ανγκέλα Μέρκελ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει εισέλθει στην Ευρωζώνη», καθώς όπως αναφέρει «η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της περιφέρειας, αλλά και η Γαλλία, δεν είχαν εξαρχής καμία τύχη να επιβιώσουν στο ευρώ χωρίς να γίνει κάποια μεγάλη καταστροφή στην Ευρωζώνη. Κοινώς, ένα κοινό νόμισμα χωρίς έναν επιπρόσθετο μηχανισμό στήριξης μπορεί να επιβιώσει μόνο σε χώρες οι οποίες έχουν πλεόνασμα. Με αυτό το σκεπτικό, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να αποτελείται μόνο από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο», υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Στη συνέχεια, ο γνωστός οικονομολόγος υποστηρίζει πως η Ελλάδα δέχεται σωρεία κατηγοριών για την οικονομική κρίση και την απειλή την οποία αποτελεί, επειδή «ήταν η πρώτη οικονομία η οποία αποκάλυψε το κοινό μυστικό, πως η Ευρωζώνη είχε κακό σχεδιασμό».

Μόνη λύση για τον κ. Βαρουφάκη, είναι «να ειπωθεί η αλήθεια μέσα στην Ευρώπη: Πως η ελληνική Πολιτεία είναι αναξιόπιστη, πως τα νέα πακέτα στήριξης έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς κλεπτοκρατίας των τραπεζών και πως η τετραπλή κρίση (τράπεζες, επενδύσεις και φτώχεια), δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με νέα δάνεια κάτω από το βραχνά της λιτότητας».

Κλείνοντας το άρθρο του, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει δύο φορές και πάει για τρίτη», ενώ εκφράζει επιφυλάξεις για την επιβίωση του ευρώ εάν συνεχίσει να ακολουθείται αυτή η πολιτική.

Ρουμπινί: Με κατάρρευση απειλούνται η ελληνική και η ιταλική κυβέρνηση μετά τις γερμανικές εκλογές 

Το δεύτερο «χτύπημα» έρχεται από τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί- ή αλλιώς τον «Δόκτορα της Καταστροφής». 

Σε άρθρο του, ο Ρουμπινί προβλέπει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς εάν σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού η  Ανγκέλα  Μέρκελ, «οι τωρινές γερμανικές πολιτικές όσον αφορά την κρίση στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αλλάξουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κόπωση στην περιφέρεια από τη συνεχή λιτότητα, αλλά και στον πυρήνα της από τα συνεχή πακέτα διάσωσης».

Η «κόπωση» αυτή, θα δημιουργήσει σοβαρή πολιτική αστάθεια στην Ευρωζώνη, υποστηρίζει ο Ρουμπινί και αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει η ιταλική κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική.

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα δεν θα επανακάμψει όσο είναι στο ευρώ και όσο η Τρόικα συνεχίζει αμείλικτη

Τη σκυτάλη στην αμφισβήτηση της πολιτικής λιτότητας και της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ παίρνει ο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος συγκρίνοντας την χρεοκοπία της Ινδονησίας το 1997 και την αντίστοιχη της Ελλάδας αναφέρει πως «η Ινδονησία ανέκαμψε, ενώ η Ελλάδα μετά την παρέμβαση της Τρόικα και του ΔΝΤ και την επιβολή αυστηρής λιτότητας «βυθίστηκε» στο χρέος και την ύφεση». Υποστηρίζει πως όσο η Ελλάδα είναι στο ευρώ και συνεχίζει να ακολουθεί τις πολιτικές περικοπών δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Επίκαιρα 2-9-13