Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Απαντούν με απεργία στον αυταρχισμό κυβέρνησης - εργοδοσίας

Απαντούν με απεργία στον αυταρχισμό κυβέρνησης - εργοδοσίας

Χτες τα ξημερώματα, η αστυνομία συνέλαβε 13 εργαζόμενους από τα πέντε κλειστά εργοστάσια της Χαλκίδας που διεκδικούν δεδουλευμένα

Με 24ωρη πανευβοϊκή απεργία, την ερχόμενη βδομάδα και συμμετοχή στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι της Εύβοιας καλούνται με αποφασιστικότητα να απαντήσουν στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που ξέσπασε χτες στην πλάτη των εργαζομένων από τα κλειστά εργοστάσια της Χαλκίδας.

Η απόφαση για τις δύο κινητοποιήσεις πάρθηκε σε Γενική Συνέλευση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, με τη μαζική συμμετοχή εργαζόμενων από πέντε εργοστάσια της περιοχής, που οι εργοδότες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους («Τσιμέντα Χαλκίδας», «Σέλμαν», «Νεοσέτ», «Ιντερκέμ» και «Μηχανική»). Είχαν προηγηθεί το ξημέρωμα οι συλλήψεις 13 συνδικαλιστών από τα πέντε εργοστάσια, με πρόσχημα τον τερματισμό της συμβολικής κατάληψης στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας (Διοικητήριο).

Με τη συγκεκριμένη και άλλες μορφές πάλης, οι εργαζόμενοι διεκδικούν εδώ και μήνες κατά βάση τα δεδουλευμένα τους και άλλες οφειλές της εργοδοσίας. Στην πλειοψηφία τους, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, όπως είχαν καταγγείλει στο «Ριζοσπάστη», που στις 8/8/2013 δημοσίευσε οδοιπορικό στα κλειστά εργοστάσια της Χαλκίδας.

Πριν από λίγες μέρες, ο εισαγγελέας είχε καλέσει σε απολογία τους προέδρους των πέντε σωματείων, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την επέμβαση σε βάρος τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας και αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Η σύλληψή τους σήμανε συναγερμό. Εκατοντάδες συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

Ακολούθησε πορεία μέχρι το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, όπου έγινε η γενική συνέλευση στην κατάμεστη από εργάτες αίθουσα. Την πρόταση για απεργία κατέθεσαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και έγινε δεκτή από τη Γενική Συνέλευση. Οι 13 συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι κατά την αποχώρησή τους από το Αστυνομικό Τμήμα δέχτηκαν «απειλητικού χαρακτήρα προειδοποιήσεις», να μην επιστρέψουν στο κτίριο της Περιφέρειας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή συνδικαλιστές από σωματεία της περιοχής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Πρόσφατα, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε συνάντηση με τα πέντε σωματεία και εξέφρασε την αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματά τους. Έξω από το Αστυνομικό Τμήμα βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΤΕ Χαλκίδας - Θήβας του ΚΚΕ και η περιφερειακή σύμβουλος, εκλεγμένη με το ΚΚΕ, Σοφία Ντούρου.

Ριζοσπάστης 17-10-2013