Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Καταπέλτης για τα δικαιώματα στην Ελλάδα

Καταπέλτης για τα δικαιώματα στην Ελλάδα

Επιστολή 20 συνδικάτων, οργανώσεων και κινημάτων

Είκοσι συνδικάτα, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κινήματα από όλη την Ευρώπη ζητούν με επιστολή που έστειλαν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη σύνταξη αναφοράς για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα, τη χώρα που έχει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ.

Η επιστολή τεκμηριώνει ευρύ φάσμα σοβαρών παραβιάσεων του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά το 2010, με την εφαρμογή των οικονομικών προγραμμάτων της Τρόικας.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ΠΟΕ-ΟΤΑ, που εκπροσωπεί 75.000 εργαζόμενους στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, και η ΟΛΜΕ, που εκπροσωπεί πάνω από 55.000 λειτουργούς μέσης εκπαίδευσης, καθώς και το βελγικό συνδικάτο CNE, που εκπροσωπεί 167.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Την επιστολή προσυπογράφει επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση ομπρέλα που περιλαμβάνει 30 παραρτήματα σε 22 κράτη μέλη της ΕΕ.

Την εβδομάδα αυτή, οι Έλληνες υπουργοί έχουν κληθεί σε ακρόαση από διάφορες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι οργανώσεις που υπογράφουν την παρούσα επιστολή καλούν τους Ευρωβουλευτές να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία αυτή για να θέσουν ερωτήσεις στους υπουργούς με βάση τα στοιχεία, που περιλαμβάνονται στο κείμενο που υποβάλλουν.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να διερευνήσει τις παραβιάσεις και να ξεκινήσει μια διαδικασία με βάση το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. Η επιστολή μας παρέχει μια στέρεα βάση για να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να βρούμε έστω κι ένα άρθρο στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που να μην παραβιάζεται σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «η Ελλάδα περνά τον έκτο χρόνο ύφεσης με την ανεργία να είναι σε επίπεδα ρεκόρ και 57,9% των νέων να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι χωρίς πρόσβαση στην υγεία και στον ηλεκτρισμό, ενώ άλλες βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, διαλύονται. Όσοι διαδηλώνουν ενάντια στην κατάσταση αυτή αντιμετωπίζονται με υπέρμετρη βία και συχνά απειλείται η ζωή τους. Συλληφθέντες βασανίζονται από την ίδια αστυνομία, που αφήνει τους νεοναζί να τρομοκρατούν κι ακόμα και να σκοτώνουν μετανάστες. Κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν συχνά απειλές για τη ζωή τους και κακομεταχείριση».

«Είναι αυτό το μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους; Ποια χώρα έχει σειρά για να δει τέτοια φαινόμενα; Όταν είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες παραβιάσεις, η αδράνεια σημαίνει συνενοχή. Η Ευρωβουλή πρέπει να δράσει έστω και την τελευταία στιγμή και να πει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δε μπορούν να θυσιάζονται για κανένα λόγο. Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί» είπε ο Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο Renaud Vivien, γενικός γραμματέας της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους (CADTM) δήλωσε: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα θυσιάζονται στο όνομα της αποπληρωμής ενός παράνομου χρέους που όλο και αυξάνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις βίαιες περικοπές. Είναι επείγον να γίνει έλεγχος του χρέους από τον ελληνικό λαό και να ακυρωθεί χωρίς όρους το κομμάτι που θα αποδειχθεί παράνομο».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή.

enet.gr, 16:55 Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014