Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ Πρωτογενές αδιέξοδο

Πρωτογενές αδιέξοδο

Η κυβέρνηση επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μοιραστεί, όπως έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ένστολους, άτομα με ειδικές ανάγκες και χαμηλοσυνταξιούχους, παρά την απαγόρευση της τρόικας. Η εικόνα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικας ωστόσο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο νέο γύρο που ξεκινά στις τρεις το μεσημέρι.

Επισήμως τουλάχιστον, η κυβέρνηση επιμένει ότι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις δεν αλλάζει το σχεδιασμό της. Προαναγγέλλει ότι η λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» θα υλοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό και δηλώνει ότι απορρίπτει πλήρως τις απαιτήσεις της τρόικας που αφορούν την αγορά εργασίας και οδηγούν στην πλήρη κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζομένους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ένστολους, το Μαξίμου επιμένει ότι το πρώτο τμήμα του επιδόματος που έχει υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς θα δοθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το τέλος του Απριλίου. Το τελεσίγραφο του Eurogroup για εξεύρεση λύσης ως την Κυριακή καθιστά για άλλη μία φορά το χρονικό πλαίσιο ασφυκτικό, καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά.

Η τρόικα, πέραν της απαγόρευσης μετατροπής ενός μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε κοινωνικό μέρισμα σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, επιμένει ακόμα για το γάλα, τα φάρμακα, το ψωμί, απαιτεί απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των τριετιών και νέα μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και απολύσεις και το 2015.

Το δίλημμα

Στη σημερινή κατάσταση και με αυτήν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αδύνατον, παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, να περάσουν τέτοια θέματα από τη Βουλή. Ακόμα όμως και αν περάσουν, τότε ενδεχόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τις απαιτήσεις της τρόικας «ναρκοθετεί» το προεκλογικό κλίμα και τινάζει στον αέρα τα πολιτικά και επικοινωνιακά σχέδια του Μαξίμου, που στηρίζονται στις υποσχέσεις για σταθεροποίηση, ανάκαμψη, τέλος του μνημονίου κ.ο.κ.

Το άλλο δίλημμα έχει να κάνει με το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να σηκώσει το βάρος της ρήξης -έστω και προσωρινής- με την τρόικα. Η έκθεση προόδου και τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο (πολιτικό και οικονομικό) δείχνουν ότι η αισιοδοξία της κυβέρνησης δεν είχε βάση. Και μπορεί οι δανειστές να μη διακινδυνεύσουν μία απόφαση που θα «σπάσει» το σχοινί στο οποίο σχοινοβατεί η Ελλάδα, από πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι έχουν πρόβλημα να παρατείνουν την εκκρεμότητα, κάτι που θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία.

Η πίεση είναι πλέον προς την ελληνική πλευρά και επιχειρήματα όπως αυτά που αφήνουν να διαρρεύσει το Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, ότι η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στη διαφωνία Ε.Ε. - ΔΝΤ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μικρή σημασία έχουν από τη στιγμή που το άγχος της συμφωνίας το έχει η Αθήνα.

Άλλωστε η κυβέρνηση θα σηκώσει το βάρος της διαφωνίας άμεσα αν ως την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία και μεσοπρόθεσμα θα εισπράξει το κόστος της συμφωνίας, αν αυτή είναι κατώτερη από τα όσα η κυβέρνηση υπόσχεται το τελευταίο διάστημα, εν όψει και των διπλών εκλογών του Μαΐου.

Πάντως, όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι μάλλον έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο δεν θα είναι πλέον στο τραπέζι ως μέσο πίεσης από την πλευρά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Επισήμως η κυβέρνηση αρκείται στην επισήμανση ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ «φροντίζει» να πετά διάφορα τσιτάτα κατά της τρόικας για να συντηρεί κλίμα εναντίον της, με τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη. Ένα τέτοιο τσιτάτο ήταν αυτό του υφυπουργού Υποδομών Μιχ. Παπαδόπουλου, που χαρακτήρισε την τρόικα «γωνιακό μαγαζάκι που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», στο οποίο επανήλθε χθες λέγοντας ότι «αφού η τρόικα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη, τότε κάτι άλλο κρύβεται». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν αναφέρεται στους επικεφαλής, αλλά στα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων...

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014