Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέα ψυχρολουσία από Σόιμπλε: Δεν έχετε ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις –Δεν βγαίνετε από το πρόγραμμα

Νέα ψυχρολουσία από Σόιμπλε: Δεν έχετε ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις –Δεν βγαίνετε από το πρόγραμμα

Νέα ψυχρολουσία επεφύλαξε για τη χώρα μας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκαγκ Σόιμπλε, μια ημέρα μετά το Eurogroup.

«Στην Ελλάδα η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικό κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν δεν έχει τελειώσει» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του Eco/Finn.

Όπως εξήγησε, για το λόγο αυτό, «απευθύναμε έκκληση στην Ελλάδα, να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα».

Προειδοποίησε δε, πως αυτό «είναι η προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση που μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει, ή να μην κάνει, μετά το τέλος του προγράμματος».

Ο Βενιζέλος προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: Το αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν στους σχεδιασμούς μας

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την «ψυχρολουσία» της συνεδρίασης του Eurogroup επιχείρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι «εντάσσεται απολύτως στο σχεδιασμό» της κυβέρνησης.
Στο περιθώριο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Λευκωσία, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει «απολύτως ολοκληρωμένο σχέδιο και κάνουμε όλα τα βήματα ούτως ώστε, έως το τέλος της χρονιάς, να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους και να έχει αλλάξει σελίδα η χώρα».

Επέμεινε ότι θα πρέπει «να έχουμε φύγει από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, να έχουμε γυρίσει σε ένα καθεστώς ουσιαστικής ισοτιμίας μέσα στην Ευρωζώνη αλλά με την υποστήριξη υφισταμένων τακτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι εκτάκτων μηχανισμών όπως ήταν η τρόικα» σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, τίποτα ασφαλέστερο».

Ο Ευ. Βενιζέλος επέρριψε ευθύνες στην αντιπολίτευση και πάλι λέγοντας πως «δυστυχώς, κάποιοι, για λόγους μικροκομματικούς, υπονομεύουν το εθνικό μέτωπο», ότι «στην πραγματικότητα θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε ένα καθεστώς εξάρτησης, μνημονίου και τρόικας» και πρόσθεσε:

«Εκτός και αν θέλουν να πουν ότι αν πετύχουμε αυτή τη συμφωνία, αυτοί θα την καταγγείλουν για να προσφέρουν στον ελληνικό λαό κάτι που δεν μπορούν να περιγράψουν και δεν μπορούν να εγγυηθούν. Οι πολίτες θα κρίνουν».

Τέλος κάλεσε την αντιπολίτευση «να βοηθήσουν, να συστρατευτούν, να συναινέσουν για να πετύχουμε το καλύτερο για τη χώρα».


Μετά την ψυχρολουσία στο Eurogroup το ΥΠΟΙΚ λέει: Ο όρος Μνημόνιο χρησιμοποιείται σε κάθε διεθνή συμφωνία

Τα... πατήματα τους ψάχνουν ακόμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά από τη ψυχρολουσία του Eurogroup, όπου δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί ούτε η ημερομηνία επιστροφής της Τρόικα. Το πιο δύσκολο σημείο δεν είναι άλλο από την ανακοίνωση του ότι η πιστωτική γραμμή που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα, θα είναι αυτή της ECCL (Enhanced Conditions Credit Line), η οποία βάσει του άρθρου 3 του σχετικού κανονισμού του ESM, προϋποθέτει την υπογραφή MoU, δηλαδή Memorandum of Understanding ήτοι Μνημονίου. Ενδεικτική των προθέσεων της Αθήνας να υποβαθμίσει την εξέλιξη, είναι η δήλωση στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών ότι «ο όρος αυτός (Μνημόνιο) χρησιμοποιείται σε κάθε διεθνή συμφωνία»! 

Επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις μάλλον αρνητικές εντυπώσεις που άφησαν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι «η ελληνική πλευρά θεωρεί πως δεν υπάρχει θέμα νέου Μνημονίου, νέων όρων και νέων μέτρων και πως είναι θετικό ότι ξεκίνησε η συζήτηση για την επόμενη ημέρα». Ωστόσο ουδείς αποτολμά να συζητήσει καν το πώς ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση- όποτε αυτή ξεκινήσει- εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι, με δεδομένο ότι οι κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης μεταξύ τους και με τους δανειστές, για τα "καυτά" θέματα του Ασφαλιστικού, του Εργασιακού, του Μισθολογίου.

Πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τα 11,4 δισ ευρώ του ΤΧΣ, τα οποία θα περάσουν στη διαχείριση του ESM, αποτελώντας το «μαξιλάρι» για την πιστωτική γραμμή. Όπως φαίνεται, το «μαξιλάρι» αυτό θα «ξεφουσκώσει» κατά 2-3 δισ ευρώ, προκειμένου να υπάρχει διαθέσιμο ένα «πακέτο» ασφαλείας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων αναγκών του τραπεζικού συστήματος κι ως εκ τούτου γεννάται ερώτημα για το κατά πόσο επαρκούν τα 8-9 δισ ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2015.


iefimerida 7-11-2014