Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Ευρώπη στέλνει μήνυμα στον Τσίπρα

Η Ευρώπη στέλνει μήνυμα στον Τσίπρα

Πριν καν προλάβει να κοπάσει ο «θόρυβος» από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πήρε σαφή θέση υπέρ της τωρινής κυβέρνησης και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση του προγράμματος του Πιερ Μοσκοβισί, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, προκαλεί νέα ερωτήματα, αλλά και αντιδράσεις.

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ έρχεται στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου, ωστόσο, στο πρόγραμμα συναντήσεών του δεν περιλαμβάνεται πουθενά το όνομα του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκ Χαρδούβελη, ενώ, στις 16 του μήνα θα έχει ραντεβού με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο, δεν έχει προγραμματιστεί τετ α τετ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενέργεια αυτή του Επιτρόπου μπορεί να χαρακτηριστεί και θεσμικό ατόπημα, καθώς, η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κόμμα του οποίου έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις και ενδεχομένως σε δύο μήνες από τώρα να είναι κυβέρνηση της χώρας, ωστόσο η κίνηση αυτή έχει το δικό της νόημα.

Παρά το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε πως το πρόγραμμα του Πιερ Μοσκοβισί δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, είναι εμφανές ότι η Ευρώπη στέλνει μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμώντας, ταυτόχρονα, να «τρίξει τα δόντια» στον Αλέξη Τσίπρα και να τον «ετοιμάσει» για το τι πρόκειται να συναντήσει στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Γιούνκερ: Θέλω οικεία πρόσωπα και όχι ακραία δύναμη

Η πρώτη ένδειξη πως η Ευρώπη σκληραίνει τη στάση της ήταν οι δηλώσεις του ανώτερου θεσμικού παράγοντα, του προέδρου της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς πήρε θέση υπέρ της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Πιστεύω πως οι Έλληνες, που έχουν περάσει πολύ δύσκολα, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε για τη χώρα τους και την Ευρωζώνη, ένα λάθος αποτέλεσμα στις εκλογές. Προσωπικά δεν θα ήθελα να δω ακραίες δυνάμεις να αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνηθεί από ανθρώπους που έχουν το μάτι και την καρδιά τους στους πολλούς αδύναμους ανθρώπους που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών» ήταν οι γεμάτες νόημα δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες

Οι τελευταίες αυτές ενέργειες, σε συνδυασμό με τις χθεσινές δηλώσεις στήριξης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με το... βλέμμα στραμμένο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η ΕΕ ετοιμάζεται για πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, ωστόσο, τρίζει τα δόντια στον Αλέξη Τσίπρα ενόψει πιθανής εκλογικής του νίκης. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι να στείλουν μηνύματα σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Οι «δυνάμεις» που ηγούνται της Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βλέπουν με καλό μάτι την άνοδο αρκετών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και με τη σκληρή τους στάση απέναντι στον Τσίπρα θέλουν να... νουθετήσουν δυνάμεις όπως το Podemos στην Ισπανία που συνεχώς κερδίζουν έδαφος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Ευρωπαίοι συναντούν θεσμικά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκείνος το ζητάει, ωστόσο, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τον αναγνωρίσουν ως ισότιμο συνομιλητή. Την ίδια στιγμή η δυναμική που αναπτύσσουν αριστερά κόμμα, αλλά και ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία δημιουργεί ανησυχία, ενώ, η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, με ακραίο αντιευρωπαϊκό λόγο, συνεχίζει να καλπάζει προς το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ 

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, πάντως, η απάντηση δείχνει πως το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχει λάβει το μήνυμα και για αυτόν τον λόγο κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν με νόημα ότι «προφανώς οι υποστηρικτές των μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλληλοστηρίζονται. Το θετικό είναι ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν είναι διατεθειμένοι, στο σύνολό τους, να μη σεβαστούν τις αποφάσεις του ελληνικού λαού. Ολοένα και περισσότεροι θέτουν ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων ευρωπαϊκών στρατηγικών».

Πάντως η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και σε θεσμικό επίπεδο, καθώς, ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κατρούγκαλος απηύθυνε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στάση του προέδρου της.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η στάση Γιούνκερ έρχεται μετά από τη δήλωση στήριξης της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρντ προς τον Έλληνα υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα τον οποίο και χαρακτήρισε ως «συνειδητό ευρωπαίο».

Ο κ. Κατρούγκαλος ζητά από την Επιτροπή να πάρει θέση για το αν συμμερίζεται αυτού του είδους τις παρεμβάσεις σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν υπάρχει νομικό έρεισμα στις Συνθήκες παρόμοιας επέμβασης. Τέλος, ο Ευρωβουλευτής της GUE/NGL διερωτάται αν έχει υπάρξει ιστορικό προηγούμενο κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει υποστηρίξει τον προεκλογικό αγώνα πρώην Επιτρόπου για οποιοδήποτε αξίωμα, όπως στην προκειμένη περίπτωση με τον κ. Δήμα.

Την ίδια ώρα ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παραίτηση του κ. Γιούνκερ κάνοντας λόγο για παρέμβαση στις πολιτικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες της χώρας.


iefimerida 12-12-2014