Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΝΤ: Μειώστε τους κατώτερους μισθούς και τα επιδόματα ανεργίας- Ενισχύστε το πλαίσιο της προσωρινής απασχόλησης

ΔΝΤ: Μειώστε τους κατώτερους μισθούς και τα επιδόματα ανεργίας- Ενισχύστε το πλαίσιο της προσωρινής απασχόλησης

Αμετανόητο εμφανίζεται το ΔΝΤ και ανασύροντας μελέτες από το χρονοντούλαπο (ακόμα και του 1988), συστήνει στα κράτη με υψηλή ανεργία νέων- μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- μέτρα όπως η μείωση των επιδομάτων ανεργίας και των κατώτερων μισθών, ενώ συν τοις άλλοις επισημαίνει ότι οι μορφές προσωρινής απασχόλησης θα πρέπει να... θωρακιστούν περισσότερο ή αντιστρόφως να χαλαρώσει το πλαίσιο προστασίας στις μόνιμες μορφές απασχόλησης, έτσι ώστε οι νέοι που να εντάσσονται πιο... εύκολα στην αγορά εργασίας!!!

Σε μια ακόμα επίδειξη κυνισμού, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ στη μελέτη με τίτλο "Youth Unemployment in Advanced Economies in Europe: Searching for solutions" σημειώνουν ότι το υψηλότερο κόστος εργασίας- όπως αυτό προκύπτει και από την αύξηση του κατώτερου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό- σχετίζεται με υψηλότερη ανεργία, ειδικά στους νέους κατά 0,4- 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, επειδή οι νέοι προσλαμβάνονται σε τέτοιες θέσεις. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο, η μελέτη αναφέρεται στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι αυτό το... εύρημα των τεχνοκρατών του Ταμείου δεν προκύπτει βέβαια από κάποια... μυστική αύξηση των κατώτερων μισθών αλλά γιατί πολύ απλά ο μέσος μισθός στην Ελλάδα υποχώρησε πολύ πιο βίαια από τον κατώτερο μισθό, εξ ου και η αναλογία τους άλλαξε μέσα στην τελευταία τριετία.

Η άλλη... συνταγή που προτείνει το Ταμείο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι η μείωση των επιδομάτων ανεργίας! Ποιο είναι το σκεπτικό του Ταμείου; Ότι τα... υψηλά επιδόματα μειώνουν τη... θέληση για εντατική αναζήτηση εργασίας ή την αποδοχή θέσεων εργασίας! Το κερασάκι στην τούρτα είναι το ασύλληπτο σκεπτικό του Ταμείου ότι όσο πιο ψηλό είναι το επίδομα τόσο πιο ψηλός θα πρέπει να είναι και ο προσφερόμενος μισθός, έτσι ώστε το κίνητρο δουλειάς να είναι μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος εργασίας!


iefimerida 14-12-2014