Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δύο ειδών ομόλογα αντί για «κούρεμα» προτείνει η κυβέρνηση

Δύο ειδών ομόλογα αντί για «κούρεμα» προτείνει η κυβέρνηση

Προσπαθώντας να αμβλύνει λίγο την... ένταση των τελευταίων ημερών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στους Financial Times είπε ότι η κυβέρνηση δεν ζητάει πλέον ονομαστική διαγραφή του χρέους των 315 δισ. ευρώ, αντίθετα θα ζητήσει «ένα μενού ανταλλαγής χρέους», μεταξύ αυτών δύο νέους τύπους ομολόγων. 

Ο πρώτος τύπος θα συνδέεται με τη ρήτρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια, ενώ ο δεύτερος τύπος θα ονομάζεται «αέναα ομόλογα» τα οποία θα αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η πρότασή του για αυτή την ανταλλαγή χρέους θα είναι μια «έξυπνη μηχανική χρέους», με την οποία θα αποφευχθεί η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όροι όπως «κούρεμα χρέους», που είναι πολιτικά μη αποδεκτή στη Γερμανία και άλλες χώρες – πιστωτές. 

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι ετοιμάζουμε ένα συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος με μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας «θα τους πω: βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας το δημοσιονομικό περιθώριο για να το πράξουμε. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη Ελλάδα αντί για μία μεταρρυθμισμένη Ελλάδα». 

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕγχΠ), ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

Efsyn.gr  2-2-2015