Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κατάληψη στο υπουργείο Οικονομικών

Κατάληψη στο υπουργείο Οικονομικών

Σε κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος προχώρησαν σήμερα το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, αναρτώντας και πανό στην πρόσοψη του κτιρίου.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους "να οργανώσουν την πάλη τους για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης".

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εργάτη, Εργάτρια, Συνταξιούχε,

Νέα και Νέε,

Οι ώρες είναι κρίσιμες για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας αλλά και των οικογενειών μας. Δεν μας επιτρέπεται ούτε να μοιρολογούμε ούτε να φυγομαχούμε απέναντι στη λυσσασμένη επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ.

Έχουμε ιερό χρέος στα παιδιά μας και στους εαυτούς μας να ματαιώσουμε την επιχείρηση μετατροπής των εργαζομένων σε σύγχρονους δούλους.

Έχουμε υποχρέωση να ματαιώσουμε τη μανιασμένη επίθεσή τους σε βάρος των δικαιωμάτων μας να μην περάσουν τα νέα μέτρα - κόλαση για το λαό.

Αγώνας, πάλη και σύγκρουση για τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι η μόνη απάντηση για να μην παραδοθούμε στα νύχια των αδηφάγων αρπακτικών της ολιγαρχίας του πλούτου. Τα μέτρα που ετοιμάζεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. ανοίγουν το δρόμο για να μας βάλουν στη μέγκενη που θα συνθλίψει ότι εργασιακό δικαίωμά μας έχει απομείνει.

Μέτρα κόλαση

Να μην επιτρέψουμε τα παιδιά μας να δουλεύουν με μισθούς πείνας. Αν δεν παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής το εργασιακό τους μέλλον θα είναι κόλαση.

Γιατί προωθούν:

1. Οι νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών να προσλαμβάνονται με μειωμένο μισθό κατά 20% από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή, με 500 ευρώ μισθό περίπου, αφού και οι κλαδικές συμβάσεις ή μειώνονται ή καταργούνται. Όλα αυτά μέσα σε καθεστώς ομηρίας 2ετούς σύμβασης, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργηση της εισφοράς για τους εργοδότες στον ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ, αποκλείοντάς τους έτσι από το δικαίωμα επιδότησης της ανεργίας όταν απολυθούν καθώς και από τις παροχές των άλλων Οργανισμών. Γενικεύεται η επίθεση στους μισθούς, αφού οι μειώσεις θα επεκταθούν σε όλους τους εργαζόμενους, αφού μ' αυτόν τον τρόπο τορπιλίζονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

2. Ενταφιάζεται το 8ωρο. Παρατείνεται από 6 σε 12 μήνες η περίοδος, όπου ο εργοδότης μπορεί να αυξάνει τον εργάσιμο χρόνο από 8 ώρες σε 10 ώρες και 12, πράγμα που καταργεί τις υπερωρίες, εντατικοποιεί την εργασία, απορυθμίζει τον οικογενειακό και ατομικό προγραμματισμό, προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην οργανική και ψυχική υγεία της εργατικής τάξης και αυξάνει τις πιθανότητες για εργατικά ατυχήματα.

3. Παρατείνεται η ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 2 σε 3 χρόνια, που σημαίνει κατάργηση αποζημιώσεων, θωράκιση του οπλοστασίου της μεγαλοεργοδοσίας για να τρομοκρατεί και να εκβιάζει.

4. Καταργείται διά νόμου με όχημα τις ατομικές συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου το όποιο εμπόδιο μπορούσε να τεθεί από τα Συνδικάτα στην εφαρμογή της διευθέτησης χρόνου εργασίας.

Όλα αυτά επιχειρείται να εφαρμοστούν συνδυαστικά με μια νέα φοροαφαίμαξη σε βάρος του λαού έμμεσων και άμεσων φόρων με δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων, με το ξήλωμα των ΒΑΕ, τη συρρίκνωση των ιατροφαρμακευτικών παροχών.

Δεν πρέπει να αφήσουμε λεπτό να πάει χαμένο. Να σημάνει συναγερμός σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σωματείο. Οι σωματειακές επιτροπές, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικάτα, οι ομοσπονδίες να οργανώσουν τη διαφώτιση των εργαζομένων, των λαϊκών μαζών για τη νέα αντιλαϊκή επιδρομή.

Αναμέτρηση με το κεφάλαιο

Να πάρουν απόφαση για προκήρυξη - συμμετοχή στην απεργία όπως προτείνει το ΠΑΜΕ και απαιτούν οι συγκεκριμένες συνθήκες, τη ημέρα που θα ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τα νέα μέτρα - λαιμητόμο.

Η απεργία αυτή να είναι το ξεκίνημα αγώνων που επιβάλλεται να κλιμακωθούν για να παρεμποδιστεί η νέα αντιλαϊκή επέλαση για να αντεπιτεθεί ο λαός.

Με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις με κάθε μέσο να καταδικαστούν τα νέα μέτρα. Να αποκαλυφθούν τα πελώρια ψέματα της κυβέρνησης ότι οι δέσμες των νέων μέτρων αντιμετωπίζουν το χρέος και το έλλειμμα, αφού οι μειώσεις μισθών δεν έχουν απολύτως καμία επίδραση στους λεγόμενους δημοσιονομικούς στόχους. Αποδεικνύεται περίτρανα για άλλη μια φορά ότι τα ελλείμματα και τα χρέη αποτελούν ένα άλλοθι για να φτηνύνει η εργατική δύναμη. Για να μπορεί το αστικό κράτος να παρέχει στα μονοπώλια και τους κεφαλαιοκράτες νέα πιο παχυλά προνόμια όπως φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κ.λπ. Γι' αυτούς παίρνονται τα μέτρα για να προστατευτεί και να διευρυνθεί η κερδοφορία τους.

Η απεργία αυτή θα είναι μια σκληρή αναμέτρηση με το μεγάλο κεφάλαιο δηλαδή με τον πυρήνα της εξουσίας, την γενεσιουργό αιτία τα δεινών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να σηκώνουν το βάρος της αντίστασης και της ρήξης με αυτήν τη βαρβαρότητα, αφού εδώ και χρόνια προωθούν την ταξική υποταγή. Είναι δέσμιοι της πολιτικής που στόχο έχει να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το ΠΑΜΕ τους καταγγέλλει ότι έχουν τεράστιες ευθύνες και σημαντική συμβολή για την υλοποίηση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο λαός στο προσκήνιο

Το ΠΑΜΕ ΚΑΛΕΙ όλο τον εργαζόμενο λαό, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τη νεολαία να ριχτούν στη μάχη ούτως ώστε κάθε τόπος δουλειάς να γίνει οχυρό αντίστασης, στη νέα βαρβαρότητα που εξαπολύεται εναντίον τους. Οι εργασιακοί χώροι να γίνουν εκκολαπτήρια νέων κοινωνικών λαϊκών δυνάμεων που θα δυναμιτίσουν τα θεμέλια της στρατηγικής των μονοπωλίων που απαιτούν νέο εργατικό αίμα για τη διασφάλιση και διεύρυνση της κερδοφορίας του. Να δρομολογήσουν εξελίξεις που θα φέρουν το λαό στο προσκήνιο, με στόχο την κατεδάφιση όλου του πολιτικοοικονομικού οικοδομήματος του καπιταλισμού που όσο σαπίζει γίνεται αποκρουστικό και βάρβαρο για τη λαϊκή πλειοψηφία. Ο πλούτος που παράγεται είναι τεράστιος και μας ανήκει, εμείς πρέπει να γίνουμε οι αφέντες του.

Όλοι στη μάχη κανένας άνθρωπος του μόχθου αμέτοχος. Η αγωνία και ο φόβος τους να γίνουν ο εφιάλτης των σφετεριστών του παραγόμενου πλούτου και των πολιτικών τους εκφραστών».