Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Άγρια φοροεπιδρομή φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Άγρια φοροεπιδρομή φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια για τα έτη 2011-2015 αναμένεται να φτάσει τα 28,3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αποκάλυψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου χθες, ενώ μίλησε για «αναγκαίο κακό» που θα βγάλει όμως τη χώρα από την κρίση. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε την αδυναμία επίτευξης των στόχων, αλλά και τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε εκτός κυβέρνησης παράγοντες!

Συνοπτικά, τα μέτρα έχουν ως εξής:

* Εισφορά που αφορά τα εισοδήματα και θα προσεγγίζει το 1%-3% ή και 4% κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος, ενώ θα επιβληθεί πιθανότατα σε εισοδήματα άνω των 8.000 ή 12.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείονται και τα 6.000 ευρώ.

* Ειδικό τέλος στα ακίνητα (0,1%- 0,2% της αντικειμενικής αξίας), το οποίο θα προσαρμόζεται στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Δεν αποφασίστηκε ακόμα το όριο των αντικειμενικών αξιών που θα φορολογούνται.

* Δεν αυξάνονται για φέτος οι αντικειμενικές αξίες ενώ επεκτείνεται η απαλλαγή για το «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα 2  χρόνια.

* Έκτακτη εισφορά για τις πισίνες, τα μεγάλα σκάφη αναψυχής.

* Νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας της τάξης του 10%.

* Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης.

* Καθιερώνονται νέα ειδικά τεκμήρια για τους επιτηδευματίες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή.

* Εξετάζεται η φορολόγηση στα αναψυκτικά.

* Επιβάλλεται ειδικό τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

* Θα πραγματοποιηθεί φορολογικός έλεγχος στα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν με το υπό κατάρτιση νέο σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

* Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ή ακόμη και η αναστολή του μέτρου.

* Δεδομένη είναι η επιβολή φόρου και στο φυσικό αέριο.

 

Το Ποντίκι  11-6-2011