Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 4o Πανευρωπαϊκό Ραντεβού

4o Πανευρωπαϊκό Ραντεβού

 

Για τέταρτη συνεχή Κυριακή, το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έδωσε ραντεβού σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης για εκφράσει την αντίθεσή του στα μέτρα λιτότητας και την ανεργία. Στόχος των διοργανωτών είναι μία μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, όπως την προπερασμένη Κυριακή.

Οι πολίτες βρίσκονται για 26η ημέρα στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα στη Βουλή, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και όλοι περιμένουν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στις 28 Ιουνίου, το οποίο αποτελεί κόκκινο πανί για τους «Αγανακτισμένους».


Παράλληλα, πολίτες από τη Σπάρτη έχουν προγραμματίσει να ξεκινήσουν με τα πόδια σήμερα από το άγαλμα του Λεωνίδα με προορισμό την Αθήνα και την πλατεία Συντάγματος, όπου εκτιμούν ότι θα φτάσουν την Τρίτη.

Χθες, ένα καλλιτεχνικό χάπενινγκ εντυπωσίασε τους «Αγανακτισμένους». Η κορυφαία σκηνοθέτις Αριάν Μνουσκίν και ο θίασός της, το «Θέατρο του Ήλιου» ανέβηκαν το μεσημέρι την οδό Σταδίου και κατέληξαν στο Σύνταγμα κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Οταν η Τάξη είναι αδικία, η αταξία είναι η απαρχή της δικαιοσύνης» (Ρομέν Ρολάν) ή « Η ελπίδα δεν θα μπει στο ανάκτορο του φόβου» ή «Με το χρήμα έχουμε τα πάντα εκτός από ήθος και πολίτες». Κρατούσαν, επίσης, μια λευκοφορεμένη κούκλα στην οποία έπεφταν πάνω της μαύρα κοράκια και μία ζυγαριά που συμβόλιζε τη δικαιοσύνη. Μερικές ώρες αργότερα στις 7 το απόγευμα παρουσίασαν την παράσταση «Οι Ναυαγοί της Τρελής Ελπίδας (Αυγές)» στο Athens Metropolitan Expo.

Το «προφίλ» των Αγανακτισμένων
Οι εξεγερμένοι πολίτες αυτοχαρακτηρίζονται κίνημα ειρηνικό και όχι ανατροπής, πιστεύουν ότι αναβιώνουν τον θεσμό της άμεσης δημοκρατίας και παραδέχονται ότι οι προτάσεις τους, είναι μόνο ως έναν βαθμό ρεαλιστικές.
Αυτό προκύπτει τουλάχιστον, από μια πρωτότυπη... ακτινοσκόπηση των «Αγανακτισμένων» της πλατείας που επιχείρησε η Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος», διενεργώντας δύο παράλληλες δημοσκοπήσεις, μία στην πλατεία Συντάγματος και μία άλλη σε ολόκληρη τη χώρα.
Στη δημοσκόπηση της πλατείας Συντάγματος, η οποία διενεργήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, συμμετείχαν 643 άτομα που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εν λόγω πλατεία, ενώ στην άλλη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.208 άτομα από ολόκληρη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η νέα αυτή μορφή κινητοποίησης, με ειρηνικές και αυτοπεριφρουρούμενες συγκεντρώσεις στις πλατείες, αναβιώνει τον θεσμό της άμεσης δημοκρατίας.
Από τους πολίτες που συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, το 15,6% πηγαίνει εκεί κάθε ημέρα, το 27,8% σχεδόν κάθε ημέρα και το 34,2% μία με δύο φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα όμως με την πανελλαδική δημοσκόπηση, καθημερινά δηλώνει ότι «πάει πλατεία» μόνο το 4,3%, το 26,6% δηλώνει ότι πάει λιγότερο συχνά από μία με δύο φορές την εβδομάδα, ενώ η πλειονότητά τους, το 54%, δηλώνει ότι δεν έχει πάει ποτέ!
Από τους αγανακτισμένους πολίτες 22,7% δηλώνουν οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, 14,2% οπαδοί της ΝΔ και το 21,2% δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κανένα κόμμα.

Στην πλειονότητά τους είναι 25-34 ετών (25,3%) και 35-49 ετών (27,4%), ιδιωτικοί υπάλληλοι (23,8%), δημόσιοι υπάλληλοι (13,7%), ελεύθεροι επαγγελματίες (13,2%), συνταξιούχοι (14,6%), φοιτητές (12,9%) και άνεργοι (13,7%).

Οι indignados θα πολιορκήσουν την ισπανική Βουλή

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές του κινήματος των «Αγανακτισμένων» αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα νωρίς το απόγευμα στο κέντρο της Μαδρίτης, μπροστά απ το κοινοβούλιο για να διαδηλώσουν κατά της ανεργίας, η οποία έχει φτάσει το 21.29%.

«Αυτή ακριβώς την κατάσταση δημιούργησαν οι τράπεζες κι οι κυβερνήσεις, πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, ότι εμείς διαφωνούμε με τα μέτρα και τις περικοπές στον προϋπολογισμό, ότι θέλουμε να εισακουόμαστε, ότι θα το επιβάλλουμε αυτό», αναφέρεται στην ιστοσελίδα των «Αγανακτισμένων», μαζί με πληροφορίες για πολλές εκδηλώσεις τους εκτός Μαδρίτης - όπως για παράδειγμα στην Βαρκελώνη και στη Βαλένθια.

Το κίνημά «κατά της αβεβαιότητας για την κοινωνία, που προκαλούν τα παραπροϊόντα του καπιταλισμού», συστάθηκε στην Ισπανία την 15η Μαΐου. «Οργανώσου και πολέμησε την ανεργία. Ας διαδηλώσουμε, μαζί, κατά της ανεργίας, κατά του κεφαλαίου», γράφει ένα πολύ μεγάλων διαστάσεων πανό, που από την κεντρική πλατεία στη Λεγκάνς, περίπου 15 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, μεταφέρουν στη Μαδρίτη, όπου αναμένονται αυτή την ώρα, οι προπορευόμενοι μιας ειρηνικής πορείας χιλιάδων «Αγανακτισμένων».

Στο μεταξύ, το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων στην ίδια ανταπόκριση από την Μαδρίτη σημειώνει ότι οι «Αγανακτισμένοι», «που συνενώνουν πολλές κατηγορίες του γενικού πληθυσμού», έχουν ευρεία λαϊκή στήριξη, σχεδιάζοντας για τις προσεχείς εβδομάδες γενικές συνελεύσεις και πολλές στιγμικές κινητοποιήσεις - στη Μαδρίτη αλλά και εκτός αυτής.