Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γιούνκερ: «Θα περιοριστεί εξαιρετικά η κυριαρχία της Ελλάδας»

Γιούνκερ: «Θα περιοριστεί εξαιρετικά η κυριαρχία της Ελλάδας»

Για περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ακόμη ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να εφαρμοστεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην Γερμανία κατά τη δεκαετία του 1990, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας θα περιοριστεί εξαιρετικά», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στην αποδοχή της βοήθειας από την Αθήνα, και προανήγγειλε την άφιξη ομάδων με ειδικούς από την Ευρωζώνη.

«Δεν μπορεί να επιτραπεί σε κανέναν να προσβάλει τους Έλληνες. Πρέπει να τους βοηθά. Έχουν πει ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν τη γνώμη ειδικών από την ευρωζώνη», τόνισε και αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις πρόσθεσε: «Για τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις θα χρειαστούν(οι Έλληνες)- για παράδειγμα- μια λύση που θα στηρίζεται στο μοντέλο της εταιρίας Treuhand».

Η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε αναλάβει την πώληση 14.000 ανατολικογερμανικών εταιριών κατά την τετραετία 1990-1994.

Η συνέντευξη του κ. Γιούνκερ δημοσιεύεται μια μέρα μετά την συμφωνία των  υπουργών Οικονομικών του Eurogroup να εκταμιευτεί η 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την Αθήνα θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας. «Το παρόν πακέτο μέτρων, για το οποίο η Αθήνα συμφώνησε, θα λύσει το ελληνικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ όμως επανέλαβε ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα «δεν ήταν πλήρως λειτουργικό».

Τα Νέα 3-7-2011