Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Ετοιμάζουν πετσόκομμα και στις επικουρικές

Ετοιμάζουν πετσόκομμα και στις επικουρικές

Το Σεπτέμβριο θα υπάρξουν οι ρυθμίσεις εκείνες που θα αφορούν το πετσόκομμα και των επικουρικών συντάξεων, όπως προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη στην εφημερίδα «Το Βήμα», την περασμένη Κυριακή.

Το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων θα ισχύσει από τις αρχές του 2012, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος, είπε:

«Είναι γνωστό εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια ότι μερικά επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία δίνουν συντάξεις δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε την επικουρική σύνταξη και για τα επόμενα χρόνια. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ρυθμίσεις που θα εφαρμοσθούν από τις αρχές του 2012 και θα περιλαμβάνουν και μειώσεις για τα επικουρικά ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα».

Σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», μόνο για τις επικουρικές συντάξεις, θα υπάρξουν απώλειες που θα αγγίξουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς. Επιπρόσθετα, μέσα στο 2011, στις επικουρικές θα επιβληθεί και χαράτσι («ειδική εισφορά» το ονομάζει η κυβέρνηση) ύψους 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και τα θύματα υπολογίζονται σε 350.000 συνταξιούχους, μέτρο το οποίο θα ισχύσει από 1η Σεπτέμβρη. Αυτή η συνολική μείωση των επικουρικών συντάξεων προστίθεται στο χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους όλων Ταμείων από την 1η Αυγούστου, το οποίο ξεκινάει από 3% και φτάνει μέχρι και 14%. Πρόκειται για μια δυσβάσταχτη μείωση των συντάξεων, η οποία δείχνει το πραγματικό, άγριο και αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης, της τρόικας και της πλουτοκρατίας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εργασίας, αναγνωρίζει το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία, με χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα το δανεισμό του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, το πρόβλημα της ρευστότητας εντείνεται όχι μόνο απ' την τεράστια αύξηση της ανεργίας, αλλά και από τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, από την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, από το σύνολο των αντεργατικών πολιτικών διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της τρόικας και της πλουτοκρατίας.

Ο Γ. Κουτρουμάνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ΙΚΑ, λέγοντας: «αντιμετωπίζουμε τη βασική αιτία του προβλήματος που είναι η μεγάλη σπατάλη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης». Ωστόσο, τόσο ο δανεισμός των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και οι υπόλοιπες άγριες περικοπές στους τομείς της Υγείας και της περίθαλψης, θα ήταν αχρείαστα, αν οι κυβερνήσεις απέδιδαν στο ΙΚΑ τα οφειλόμενα και αν υπήρχε ουσιαστική αντιμετώπιση της λεγόμενης εισφοροδιαφυγής από τους μεγαλοοφειλέτες επιχειρηματίες και εργοδότες προς το ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργοδότες (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) δεν καταβάλλουν τις εισφορές των εργαζομένων στο ΙΚΑ και το ποσό αυτό, σήμερα, φτάνει στα 6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις οφείλουν ποσό 7 δισ. ευρώ, από την κρατική συμμετοχή στον κλάδο Υγείας για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία, που είχε θεσπιστεί το 1992 και στην ουσία δεν έχει καταβληθεί ποτέ.

Ριζοσπάστης 9-8-2011