Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ «Εξαντλήθηκε η υπομονή με την Αθήνα»

«Εξαντλήθηκε η υπομονή με την Αθήνα»

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ - ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Για μη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, χρέος εκτός ελέγχου και διάψευστη των ελπίδων από την ελληνική κυβέρνηση κάνουν λόγο δημοσιεύματα του γερμανικού και γαλλικού Τύπου, καταγράφοντας την ανησυχία της κυβέρνησης Μέρκελ για το γεγονός ότι καθυστερούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι ιδιωτικοποιήσεις και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο "Εξαντλήθηκε η υπομονή με την Αθήνα" διαβάζουμε στον υπότιτλο: "Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει μέτρα λιτότητας όπως περίμενε η ΕΕ. Μέλη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού προτείνουν στην Ελλάδα την έξοδο από την ευρωζώνη".

"Η Ελλάδα εγείρει αμφιβολίες για τη βούληση ή την ικανότητά της να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες της", παρατηρεί η εφημερίδα.

"Η κυβέρνηση στο Βερολίνο αντιμετώπισε με ανησυχία την ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Από την πλευρά της η Αθήνα αποδίδει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στην οικονομική ύφεση. Όμως ΔΝΤ και ευρωζώνη αμφισβητούν αυτό το επιχείρημα. Κατά την άποψη των Βρυξελλών, η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει ταχύτερα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλα προβλήματα με την είσπραξη των φόρων. Επιπλέον οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θέλουν να διαπραγματευθούν μια νέα συλλογική σύμβαση και να αποδεχθούν περικοπές στις συντάξεις. Για τους λόγους αυτούς η τρόικα ζητά περισσότερες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Όμως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται".

Διαψεύστηκαν οι ελπίδες
Το περιοδικό Spiegel δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Χρέος εκτός ελέγχου". Στον υπότιτλο διαβάζουμε: "Οι Φιλανδοί ζητούν εγγυήσεις, οι ιδιώτες επενδυτές διστάζουν και η Ελλάδα αποτυγχάνει στους στόχους της. Οι αμφιβολίες για τη σωτηρία εντείνονται".

"Οι ελπίδες για ένα καλό τέλος του ελληνικού δράματος, που αναπτερώθηκαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου, έχουν εν πολλοίς διαψευστεί. Αμέσως μετά τη Σύνοδο η αξία των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε παροδικά στα ύψη. Σήμερα όμως η αξία τους μοιάζει να "εξερευνά" νέα, απύθμενα βάθη. Ένα παράδειγμα: Ομόλογο που λήγει το Μάρτιο πωλείται στο 70% της ονομαστικής τιμής.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους γερμανικής τράπεζας: ' Ώρες - ώρες αμφιβάλλω σοβαρά για τη θέληση των Ελλήνων".

Σε κίνδυνο η διαδικασία επικύρωσης;
Την ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα μοιράζεται και η γαλλική εφημερίδα Le Monde:

"Όπως όλα δείχνουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχασε και τη λίγη αξιοπιστία που είχε ανακτήσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Η διστακτικότητα της Ελλάδας θα έχει τραγικές συνέπειες στη διαδικασία επικύρωσης των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια".

Πηγή: Deutsche Welle