Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απεργιακός «πυρετός» στη χώρα μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Απεργιακός «πυρετός» στη χώρα μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες η χώρα, καθώς διάφοροι κλάδοι εργαζομένων προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, απεργίες έχουν εξαγγείλει τα ταξί και οι γιατροί του ΕΣΥ, ενώ το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων εξετάζουν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

Το «χορό» των απεργιακών κινητοποιήσεων ανοίγουν οι ιδιοκτήτες ταξί, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Οι ιδιοκτήτες ταξί εξήγγειλαν 24ωρη απεργία από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας πραγματοποιούν γενική συνέλευση για την περαιτέρω στάση τους.

Το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων εξετάζουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα συνδικάτα στον ΗΣΑΠ και στο Μετρό συνεδριάζουν την Πέμπτη για να αποφασίσουν για τη στάση τους. Ανάλογες αποφάσεις θα λάβουν τις επόμενες ημέρες και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ.

Οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντιδρώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, καθώς και το «μαχαίρι» στις προσλήψεις γιατρών.

Στα προβλήματα στα σχολεία, μετά την πρωτοφανή έλλειψη σχολικών βιβλίων, προστίθεται και η 24ωρη απεργία των δασκάλων στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συντονίσουν τις κινήσεις τους με τους δασκάλους μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.

Σε λευκή απεργία προσανατολίζονται και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας διαμαρτυρόμενοι για το ενιαίο μισθολόγιο.

Παράλληλα, 48ωρη απεργία, για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, κήρυξαν οι εφορίες και τα τελωνεία αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο που δεν θα περιλαμβάνει τελικά την «προσωπική διαφορά» στο επίπεδο των αποδοχών τους, όπως τους είχαν διαβεβαιώσει αρχικά.

Κινητοποιούνται και οι αστυνομικοί που θέλουν αυξήσεις

Προβληματισμός αλλά και έντονη δυσφορία επικρατεί σε πολλούς αστυνομικούς σχετικά με τις αλλαγές στους μισθούς και τα επιδόματα τους. Από τις μειώσεις του εισοδήματός τους, όπως λένε, δεν μπορούν να κάνουν προγραμματισμό σχετικά με ενδεχόμενες δαπάνες τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όσοι έχουν οικογένειες και όσοι ενοικιάζουν σπίτια καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα.

Κάποιοι έχουν αρχίσει να σκέφτονται ακόμα και το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από το Σώμα λέγοντας «δεν ξέρω αν με τόσες μειώσεις αξίζει τον κόπο να υπηρετείς στην ΕΛ.ΑΣ.». Ωστόσο από την άλλη, όπως λένε, «θεωρούμαστε ως ανειδίκευτοι εργάτες στην ελεύθερη αγορά εργασίας καθώς έχουμε σπουδάσει μόνο στις Σχολές της Αστυνομίας».

Αρκετοί, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετούν το ενδεχόμενο μιας δεύτερης εργασίας στα…. κρυφά καθώς δεν επιτρέπεται άνευ αδείας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. ενώ αυτή δίνεται μόνο για ορισμένα επαγγέλματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστος Φωτόπουλος μιλώντας στο «Βήμα» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «το θέμα δεν είναι να παραιτηθούν από την ΕΛ.ΑΣ. γιατί υπάρχει υψηλή ανεργία γενικότερα αλλά ότι θα "παραιτηθούν" συνάδελφοι από την εργασία βλέποντας να μειώνεται διαρκώς ο μισθός τους».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών πάντως δίνουν ραντεβού μαζί με αυτούς των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας (Πυροσβεστική και Λιμενικό) την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 17.30 στη Θεσσαλονίκη ενώ θα συνεδριάσουν εκ νέου τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουν για νέες κινητοποιήσεις.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το μεσημέρι της Τετάρτης με τίτλο «Σοκ και δέος» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η χθεσινή εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις μειώσεις δαπανών «συνιστά τελεσίγραφο - πρόκληση, που μόνο ως εξωπραγματικό μπορεί να χαρακτηριστεί και να επιστραφεί στον αποστολέα του».

Στην ανακοίνωση οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών αναφέρουν επίσης ότι «αδυνατούμε να δεχθούμε τη λογική των περικοπών και της συμπίεσης των λειτουργικών δαπανών των αστυνομικών υπηρεσιών, την αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης κλπ, όταν είναι γνωστό ότι ειδικά λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και του νέου πιο επικίνδυνου διαμορφούμενου περιβάλλοντος για την εκπλήρωση της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας, πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση του συστήματος ασφαλείας της χώρας μας».

Ακόμη εκφράζουν την έκπληξή τους για την απόφαση του κ. Σαχινίδη η οποία κοινοποιήθηκε χθες στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με την οποία «ορίζεται πως η πληρωμή των δαπανών που αφορούν στην καταβολή αποδοχών, αποζημιώσεων και αμοιβών, θα διενεργείται από 1-10-2011 αποκλειστικά και μόνο με χρηματικά εντάλματα, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα πληρώνονται και οι αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν την αμοιβή πέραν του 5νθημέρου εργασίας και την νυχτερινή αποζημίωση».

Ο κ. Φωτόπουλος σχετικά με τις μειώσεις δαπανών αναφέρθηκε στη χορήγηση καυσίμων στα περιπολικά αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Κέρκυρα, ο ένας μετά τον άλλο οι πρατηριούχοι αρνούνται να εφοδιάσουν τα υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. καθώς τους οφείλονται χρήματα μηνών ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά οι αστυνομικοί της Ευρυτανίας «γεμίζουν» τα ρεζερβουάρ στη γειτονική Λαμία σε στρατιωτικό πρατήριο ενώ οι συνάδελφοι τους από την Εδεσσα πηγαίνουν στα Γιαννιτσά. Το αποτέλεσμα είναι, σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, όταν επιστρέφουν στην υπηρεσία τους να μην έχουν επάρκεια καυσίμων για περιπολίες.

Κάτι αντίστοιχο, καταγγέλλει, συμβαίνει και στην Αττική όπου αστυνομικοί από μακρινές περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως τα Μέγαρα, την Ελευσίνα, τον Άγιο Στέφανο αναγκαστικά προμηθεύονται καύσιμα από δύο υπηρεσιακά πρατήρια στο Γουδί και στη λεωφόρο Συγγρού και μέχρι να επιστρέψουν η στάθμη της βενζίνης έχει μειωθεί σημαντικά.