Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέα «παιχνίδια» Σόιμπλε με το ευρώ και την 6η δόση

Νέα «παιχνίδια» Σόιμπλε με το ευρώ και την 6η δόση

Με μη εκταμίευση της 6ης δόσης απειλεί την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανοίγοντας εκ νέου θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν εκπληρώσει αυτά που της ζητούνται.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά εναπόκειται στην Αθήνα να διασφαλίσει ότι εκπληρώνει τις συνθήκες που είναι απαραίτητες ώστε να είναι μέλος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτευχθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις η καταβολή της βοήθειας δεν θα πραγματοποιηθεί. "Καταλαβαίνω ότι υπάρχει αντίσταση μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού στα μέτρα λιτότητας... αλλά τελικά εναπόκειται στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής στο κοινό νόμισμα. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις", τόνισε.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εντείνουν τις πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή των σαρωτικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ, ο Β. Σόιμπλε σε ομιλία του στη γερμανική Βουλή χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρή την κατάσταση στην Ελλάδας, αναφέροντας ότι οι συζητήσεις με την τρόικα διεκόπησαν, παρά τις δηλώσεις Βενιζέλου περί προγραμματισμένης αναβολής. "Προς το παρόν οι συνομιλίες με την τρόικα έχουν διακοπεί. Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες. Από τη στιγμή που το κλιμάκιο της τρόικας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους, τότε η επόμενη δόση δεν θα εκταμιευθεί", επισήμανε.

Χθες, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησαν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, με τον τελευταίο να τονίζει ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν είναι δεδομένη.

Ο Β. Σόιμπλε απηύθυνε συστάσεις και προς την Ιταλία, την οποία κάλεσε να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της. "Η Ιταλία γνωρίζει ότι πρέπει να διορθώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και το υψηλό της χρέος και δόξα τον Θεό, μετά από ορισμένες οπισθοδρομήσεις, αποφάσισε να κάνει τεράστιες περικοπές ώστε να μειώσει το έλλειμμα. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνει σε αυτήν την κατεύθυνση", σημείωσε.

Ελευθεροτυπία: Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011