Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση - εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Σε τροχιά σύγκρουσης κυβέρνηση - εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Οι απεργοί... ταμπουρώνονται στο ΧΥΤΑ Φυλής - Μπαίνουν ιδιώτες στην αποκομιδή των σκουπιδιών

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, αφού χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους ενώ παράλληλα έχουν μετατραπεί σε «όπλο» πίεσης και από τις δυο πλευρές.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τους απεργούς, σκλήρυνε τη στάση του, ζητώντας άμεσα από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό να συγκροτήσει άμεσα συνεργεία ιδιωτών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Παράλληλα, ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την απρόσκοπτη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία, «με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των 5 εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής», όπως υπογράμμισε, να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο 10ημερο σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εκθέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), συγκροτώντας ιδιωτικά συνεργεία αποκομιδής.

Από την πλευρά τους όμως οι απεργοί της ΠΟΕ-ΟΤΑ εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με καταλήψεις όλων των δημοτικών κτιρίων και των Χώρων Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα ενισχύσουν την περιφρούρηση στη χωματερή της Φυλής, γεγονός που προοιωνίζεται κλίμα έντασης και συγκρούσεων. Είναι ενδεικτικό ότι από το βράδυ της Πέμπτης, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατευθύνονταν στο ΧΥΤΑ της Φυλής για να δημιουργήσουν "ασπίδα" και να περιφρουρήσουν το χώρο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

«Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, να αναθέσει το έργο της αποκομιδής σε εταιρείες που διαθέτουν το κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Η αποκομιδή θα ξεκινήσει από ευαίσθητους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς κλπ) και θα επεκταθεί όπου κριθεί απαραίτητο και επείγον σε όλους τους Δήμους χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής».

Ο κ. Σγουρός δήλωσε ότι «οι περιστάσεις είναι έκτακτες και επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις. Πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας. Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πάνω απ' όλα βάζω τα δικαιώματα των πολιτών. Εδώ και 30 χρόνια έχουμε γίνει όμηροι των σκουπιδιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η κοινωνία περιμένει λύση».

Το κλίμα έντασης κυριάρχησε, από το πρωί της Πέμπτης, με επεισόδια στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, και ενώ νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος προανήγγειλε ότι θα δοθεί λύση άμεσα στο πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών.
Οι απεργοί αντιμετώπισαν τις δηλώσεις του ως προαναγγελία επέμβασης της αστυνομίας ή χρησιμοποίησης ιδιωτών ως μηχανισμού για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Μάλιστα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ο πρόεδρος του ΣΕΔΑ (Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων) κ. Γ. Πολυμερόπουλος υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει μπει «σε λάθος τακτική». Και πρόσθεσε: «Αν γίνει επέμβαση με ΜΑΤ ή να βάλουν ιδιώτες για τον καθαρισμό θα γίνει αιματοχυσία. Δεν θέλουμε ακραίες καταστάσεις.
Αν φτάσουμε εκεί, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση».

Πάντως, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης επεσήμανε ότι συμμερίζεται την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους και των μέτρων οι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος με μισθούς πείνας».
Ωστόσο, τόνισε ότι η πόλη βρίσκεται στα όριά της, και «μας έχει ανάγκη». Για να προσθέσει: «Η εικόνα της πόλης καταρρακώνει το ηθικό των πολιτών της και την αυτοεκτίμησή τους. Αναγνωρίζουμε ότι τόσο το ζήτημα της εφεδρείας, όσο και εκείνο των δραματικών περικοπών στις απολαβές, προκαλούν απόγνωση. Αλλά ποιος τελικά την πληρώνει; Οι πολίτης. Ζητάμε λοιπόν την άμεση αναστολή των κινητοποιήσεων στην καθαριότητα».

Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση κατά του κ. Καστανίδη εξαπέλυσαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους εργαζομένους σε όλους τους τομείς να οργανώσουν τον αγώνα τους και να συντονιστούν για να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική.

«Η κυβέρνηση έχει το θράσος να απειλεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων με αυτό που έτσι κι αλλιώς έχει στα σχέδια της και προωθεί: Με απολύσεις και ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και αντεργατικό αμόκ», επεσήμανε το ΚΚΕ. Και τόνισε:
«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φοβηθούν. Πρέπει να την καταδικάσουν πιο δυνατά και αυτή και την πολιτική της, μαζί με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που ενώ παριστάνουν ότι νοιάζονται για τους εργαζόμενους, είναι κατά και του αγώνα και των διεκδικήσεών τους. Η τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση και οι απειλές που εκτοξεύει πρέπει να γυρίσουν εναντίον της».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δηκτικά τις δηλώσεις του κ. Καστανίδη, σημειώνοντας: «Αφού κατάφερε να βρει μη κατειλημμένο κτίριο να στεγάσει τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ανάμεσα σε αυτά η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες και η ενδεχόμενη αναθεώρηση του εργασιακού πλαισίου - αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις- ώστε να καταργηθεί ολόκληρος ο κλάδος».

Και κατέληξε:«Σήμερα τα περισσότερα δημόσια κτίρια της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη. Τι θα κάνει ο κ. Καστανίδης; Θα καταργήσει τον κλάδο των γιατρών και των εκπαιδευτικών; Ή μήπως θα καταργήσει όλο το δημόσιο τομέα καθώς και τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των δήμων εν μια νυκτί;».

Το Βήμα 13-10-2011