Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αποχαιρετιστήριο διάγγελμα Γιώργου

Αποχαιρετιστήριο διάγγελμα Γιώργου

Την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, χωρίς όμως να αποκαλύψει το όνομα του διαδόχου του. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι η συμφωνία που επετεύχθη με την αξιωματική αντιπολίτευση αφορά σε ένα πρόσωπο «που θα μας ένωνε και θα είχε τη στήριξη όλων μας» και έκανε λόγο για θεσμική επιλογή που ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Μιλώντας για τη νέα κυβέρνηση, ανέφερε ότι πορευθεί με συγκεκριμένο οδικό χάρτη και τη στήριξη όλων. Όσον αφορά στο έργο που θα κληθεί να φέρει εις πέρας, αλλά και τη διάρκεια του βίου της, είπε πως "θα εγγυηθούμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, όχι μόνο για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά και για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης και 27ης Οκτωβρίου, την οποία -όπως είπε- πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Υποστήριξε ότι είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της συνεργασίας, σημειώνοντας ότι όταν φάνηκε το πρωτοφανές μέγεθος της κρίσης, ήταν "προφανές" ότι αυτό έπρεπε να συμβεί. Όσον αφορά στα αίτια της κρίσης, ήταν αυτή τη φορά προσεκτικός όσον αφορά στον καταμερισμό ευθυνών, λέγοντας πως η Ελλάδα μπήκε στην κρίση "εξαιτίας σφαλμάτων του παρελθόντος".

"Ζητούμενο η πολιτική συναίνεση στο αυτονόητο. Δεν την είχαμε. Τώρα την έχουμε", ανέφερε. "Αναλαμβάνει κυβέρνηση που υπερβαίνει κόμματα και προσωπικές προκαταλήψεις", δήλωσε και συμπλήρωσε πως ελπίζει με αυτή την κίνηση να ξεκινήσει μια νέα εποχή ειλικρινούς συνεργασίας και συμπόρευσης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα στέλνει μήνυμα στους εταίρους της, ότι μπορούμε να υπερβαίνουμε τους εαυτούς μας και να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας".

Αποχαιρετώντας τους πολίτες, ο Γ. Παπανδρέου τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν και την αντοχή που επέδειξαν στις δύσκολες καταστάσεις. Επιχείρησε να δώσει νότα αισιοδοξίας στις εξελίξεις, λέγοντας ότι αποφύγαμε τη χρεοκοπία.

Έδωσε προσωπικό χαρακτήρα στο μήνυμα, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν ήταν η μοίρα του, αλλά μία συνειδητή επιλογή και συμπληρώνοντας πως πάντοτε ταξίδευε στο εξωτερικό με την ελληνική σημαία στην καρδιά του και αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Στον Πρόεδρο

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να υποβάλλει την παραίτησή του, βάζοντας τέλος στο σίριαλ των τελευταίων ημερών. Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 5 μ.μ. ξεκίνησε όμως με καθυστέρηση  μιας ώρας, καθώς φαίνεται ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή.

"Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Η δυνατότητα συνεργασίας πολλών πολιτικών δυνάμεων ανοίγει μια νέα σελίδα. Ελπίζω να είναι μια βάση για περαιτέρω μεγάλες αλλαγές", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά την υποδοχή του από τον Κάρολο Παπούλια.

"Υπάρχει μια ανακούφιση", διαπίστωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. "είναι μια κυβέρνηση που επωμίζεται πολλά [...] πρέπει να την βοηθήσουμε όλοι να πετύχει στο έργο της, που είναι σημαντικό", δήλωσε και υπογράμμισε ότι και ο λαός περιμένει να αποδώσει έργο.

Για τη συνέχεια είχε προγραμματιστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κάρολο Παπούλια, στην οποία θα συμμετείχαν μόνον οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης. Οι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν [περισσότερα, εδώ].

Λίγα μόλις λεπτά μετά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Γ. Καρατζαφέρης αποχώρησε, καταγγέλοντας "παιχνίδια τακτικής" των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά [περισσότερα, εδώ].

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού αναμένεται να ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των αρχηγών, αφού ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε ακόμη και να "φωτογραφίσει" τον διάδοχό του, επιτείνοντας την ήδη καλπάζουσα ονοματολογία [περισσότερα, εδώ].

Την αναβολή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πριν από λίγο η Προεδρία της Δημοκρατίας. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί.

enet.gr, 18:26 Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011