Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ Οφείλει εξηγήσεις ο κ. Παπαδήμος-αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Οφείλει εξηγήσεις ο κ. Παπαδήμος-αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Δεν είμαι πολιτικός», έσπευσε να δηλώσει ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Λουκάς Παπαδήμος, αμέσως μόλις έλαβε την εντολή σχηματισμού της κυβέρνησης, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αλλά, ένας βουλευτής, ένας υπουργός, ακόμα κι ένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος ενταγμένο σε κορυφαίες λειτουργίες ενός κομματικού μηχανισμού, εξ ορισμού είναι πολιτικός. Πολλώ μάλλον, ένας πρωθυπουργός!

Από το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2011 ο κ. Παπαδήμος, θέλει -δεν θέλει, είναι και πολιτικός. Και ως πολιτικός (και μάλιστα ανωτάτου επιπέδου) οφείλει να τηρεί στο έπακρο τις υποχρεώσεις του.

Μία από αυτές είναι ασφαλώς και το να δίνει εξηγήσεις. Για όσα πράττει, αλλά και για όσα έχει πράξει, ως παράγων του δημόσιου βίου, κατά το παρελθόν.

Για παράδειγμα:

► Ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, το 1999-2001, αν είχε αντιληφθεί τί συνέβαινε στο χρηματιστήριο.

► Ποιά ήταν η συμβολή του στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι που έχει διαφανεί ότι ήταν αποτέλεσμα "δημιουργικής λογιστικής" και που ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί αποκάλεσε "λάθος".

► Τί ακριβώς συνέβη με την Goldman Sachs, σε σχέση πάντα με την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.

► Αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους (το λεγόμενο κούρεμα) επιφέρει "πολύ μικρότερα οικονομικά οφέλη, από ό,τι συχνά προβλέπεται" και ότι αυτή "η διαδικασία συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους για την Ελλάδα και την ευρωζώνη", όπως ο ίδιος έγραφε, μόλις πριν από δυόμισι εβδομάδες.

Δεν θα μπορέσει να αποφύγει αυτού του είδους τις εξηγήσεις ο κ. Παπαδήμος. Ακόμα και αν τις παρακάμψει, πολιτική θα είναι η στάση του. Και ως τέτοια, θα εκτιμηθεί. Δεόντως...

Παρέμβαση 11-11-2011

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Σφοδρές επικρίσεις κατά της νέας κυβέρνησης, μετά την ορκωμοσία της στο Προεδρικό Μέγαρο, εξαπέλυσαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών. Τα τρία κόμματα, σε ανακοινώσεις τους, τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση δεν διαθέτει τη λαϊκή νομιμοποίηση και διαβλέπουν την επιβολή νέων, σκληρότερων μέτρων.

ΚΚΕ: "Κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου"
Με το σύνθημα "κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου" και τη φράση του ποιητή Κώστα Βάρναλη "απ' τα τσακάλια δε γλυτώνεις μ' εφκές ή παρακάλια", υποδέχθηκε το ΚΚΕ την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης υπό το Λουκά Παπαδήμο. Στην ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα καυτηριάζει και την υπουργοποίηση τεσσάρων στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ., κάνοντας λόγο για "ιδεολογικούς απογόνους του δικτάτορα Μεταξά και των βασανιστών της Μακρονήσου".

"Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, που το σχηματισμό της απαιτούσαν εδώ και καιρό η ΕΕ, οι τραπεζίτες, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και τα άλλα τμήματα των μονοπωλίων, είναι γεγονός. Η συμμετοχή στο μαύρο μέτωπο και των ιδεολογικών απογόνων του δικτάτορα Μεταξά και των βασανιστών της Μακρονήσου, των προβοκατόρων του ΛΑΟΣ, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η σοσιαλδημοκρατική και η φιλελεύθερη αστική εκδοχή είναι σύμμαχοι με το ακροδεξιό τμήμα, γιατί είναι και αυτό συστατικό του αστικού πολιτικού συστήματος", υπογραμμίζει το ΚΚΕ καλώντας σε συσπείρωση "το λαϊκό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με τα μονοπώλια και την εξουσία τους".

"Ούτε μια μέρα να μην χαθεί. Δράση τώρα και λαϊκή αντεπίθεση. Πάλη ταξική σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας, ενάντια στα χαράτσια, για συλλογικές συμβάσεις, προστασία των ανέργων, μισθούς και συντάξεις, ενάντια στην εφεδρεία και άλλα. Πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος", διαμηνύει ο Περισσός και ζητεί από το λαό "να κάνει δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης - λαιμητόμου των λαϊκών δικαιωμάτων", να την ανατρέψει και "να απαιτήσει εκλογές τώρα", ενώ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους", ιδιαίτερα σε όσους ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που οι μάσκες της έπεσαν, να τους εγκαταλείψουν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στη δράση και στην κάλπη".

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "αποτελεί πρόσχημα ότι η κυβέρνηση της λεγόμενης εθνικής ενότητας είναι προϋπόθεση για να σωθεί η χώρα και για να δοθεί η 6η δόση, όπως είναι ψέμα ότι η συμφωνία για το κούρεμα ήταν επιτυχία κατά των τραπεζών" και αυτό, ισχυρίζεται, το αποδεικνύει η πρωθυπουργοποίηση του τραπεζίτη Λ. Παπαδήμου.

Όπως υπογραμμίζει, "η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου έγινε για να σωθεί η πλουτοκρατία, με αποτέλεσμα να πτωχεύσουν ολοκληρωτικά η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα" και προειδοποιεί πως "ανεξάρτητα από τη διάρκειά της η νέα κυβέρνηση της πλουτοκρατίας θα πάρει μέτρα για 10 - 15 χρόνια, με νέα μνημόνια που μπροστά τους ωχριά η μέχρι τώρα βαρβαρότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ".

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η ίδια η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως "γ κυβέρνηση της τρικομματικής συμμαχίας έχει έναν αποκλειστικά εντολοδόχο: Την Κομισιόν και τις δυνάμεις βεβαίως του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Συγκροτήθηκε με έναν και μοναδικό σκοπό. Μέσα σε όσο γίνεται λιγότερο χρονικό διάστημα, ως ένα βαθμό και απροσδιόριστο, να μετατρέψει τη ζωή του λαού σε κόλαση και να φιμώσει τον λαό για να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τα νέα χειρότερα μέτρα". Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση απαράδεκτη, θεωρώντας βέβαιο ότι "δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού, το δε έργο της πραγματικά, όσο κρατήσει αυτό, θα περάσει σε μαύρες σελίδες στην ιστορία".

"Πόλεμος στον πόλεμο, ούτε ένα λεπτό ο λαός δεν πρέπει να εφησυχάσει, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει μια ώρα γρηγορότερα" κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Χέρι - χέρι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ
Για καταστρατήγηση της λαϊκής εντολής κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η οποία, όπως τονίζει "θα κληθεί να ολοκληρώσει όσα καταστροφικά έπραξε για τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

"Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ δεν έχει καμία νομιμοποίηση και καμία απόφασή της δεν αναγνωρίζεται από την κοινωνία, η οποία ουδέποτε ρωτήθηκε αν θέλει να την κυβερνούν τραπεζίτες και άνθρωποι που τίμησαν την 28η Οκτωβρίου στο σπίτι του δικτάτορα Μεταξά", επισημαίνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, "που δεν εκφράζει το λαό" και η οποία, όπως αναφέρει, "ορκίζεται με τις ευλογίες του ΣΕΒ των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου, της Μέρκελ και του Σαρκοζί".

Καλεί μάλιστα τους πολίτες "που δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν ή να ανεχτούν την πολιτική που οδηγεί στην εξόντωσή τους, να συνεχίσουν τους αγώνες για την ανατροπή της".

Δημοκρατική Συμμαχία: Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης

Την ελπίδα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να μην υπονομεύσουν τη νέα κυβέρνηση και εμπράκτως να βοηθήσουν ώστε να παραχθεί ουσιαστικό έργο, εκφράζει η Δημοκρατική Συμμαχία.

Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη τονίζει ότι ο νέος πρωθυπουργός "ξεκινά μια εφιαλτικά δύσκολη δουλειά και ευχόμαστε για το καλό του τόπου η κυβέρνηση του να πετύχει".

Επίσης ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι εθνική ανάγκη να αποδώσει και να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να προωθήσει αποτελεσματικά τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.

"Η Δημοκρατική Συμμαχία θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται", αναφέρει επιπλέον η ίδια ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του κόμματος.

Γ. Δημαράς: Καταδικασμένη η όποια κυβέρνηση χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση

"Μετά την πολιτική σχιζοφρένεια, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, "ώδυνεν όρος και έτεκεν μυν…"" δήλωσε για το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς.

"Οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιασδήποτε συνεργασίας, που δεν έχει τη λαϊκή και δημοκρατική νομιμοποίηση, είναι καταδικασμένη. Είναι αδιανόητο να καταπατώνται οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Σύνταγμα προκειμένου να ικανοποιηθούν ορατές και αόρατες πολιτικές και οικονομικές εξουσίες" πρόσθεσε.

Έθνος 12-11-2011