Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Ενωμένοι οι απεργοί απαντούν στην αδίστακτη εργοδοσία

Ενωμένοι οι απεργοί απαντούν στην αδίστακτη εργοδοσία

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» 35η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Το πόσο αδίστακτα το κεφάλαιο συντρίβει τις ζωές όλο και περισσότερων εργατικών οικογενειών επιβεβαιώνουν οι νέες (16, ανεβάζοντας το σύνολο των απολύσεων σε 50) απολύσεις που ανακοίνωσε χτες ο μεγαλοβιομήχανος Μάνεσης: Από τη μία μεριά η εταιρεία καταγράφει αυξημένα κέρδη κι από την άλλη αυξάνονται οι εργάτες που θέλει να πετάξει στο δρόμο καταδικάζοντας τις οικογένειές τους στην ανέχεια!

Την ίδια στιγμή, η εργοδοσία επιχειρεί να χτυπήσει τον παλικαρίσιο αγώνα των χαλυβουργών που στοχοποιώντας την ίδια την πολιτική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» και αναδεικνύοντας την ανεξάντλητη δύναμη της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης μεγαλώνει την ανησυχία συνολικά των μεγαλοεργοδοτών. Επιβεβαιώνεται έτσι, ακόμα μια φορά, η τεράστια σημασία που έχει ο αγώνας των χαλυβουργών για όλη την εργατική τάξη. Τα σχέδια που θέλει να εφαρμόσει ο Μάνεσης είναι μέρος όσων θέλει να επιβάλει γενικά η μεγαλοεργοδοσία για να δουλεύει η εργατιά για ένα κομμάτι ψωμί.

Γι' αυτό και στην αυριανή μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης που οργανώνει το σωματείο των χαλυβουργών στις 11 το πρωί μπροστά από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο καλείται να δώσει μαζικό «παρών» κάθε εργάτης κι εργάτρια, κάθε λαϊκή οικογένεια. Για να ηχήσει ακόμα πιο βροντερά η λαϊκή αλληλεγγύη. Γιατί η ανυπότακτη στάση που επιδεικνύουν οι χαλυβουργοί εδώ και 35 μέρες απέναντι στα σχέδια της εργοδοσίας αφορά όλη την εργατική τάξη.

«Είμαστε όλοι απολυμένοι»!

Η είδηση της πρώτης χτεσινής επίδοσης απόλυσης από δικαστικό κλητήρα έφτασε την ώρα που οι απεργοί είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια και ετοιμάζονταν για την πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Αμεση ήταν όμως και η απάντηση του προέδρου του σωματείου Γιώργου Σιφωνιού από τα μεγάφωνα: «Πρέπει να το πάρουμε απόφαση είμαστε όλοι απολυμένοι αλλά είμαστε όλοι σαν μια γροθιά και είμαστε η αιχμή του δόρατος για όλη την εργατική τάξη». Την ίδια αποφασιστικότητα συνέχισης του αγώνα εξέφρασε και ο απολυμένος εργάτης που βρισκόταν στη συγκέντρωση τονίζοντας ξεκάθαρα «Συνεχίζουμε, αφού δε κάνει πίσω ο Μάνεσης, δεν κάνουμε πίσω ούτε εμείς».

Ακόμα πιο πεισμωμένοι και ατσαλωμένοι οι χαλυβουργοί, έχοντας στο πλάι τους εκπροσώπους από δεκάδες σωματεία αλλά και φοιτητές του ΜΑΣ με πανό που έγραφε: «Είναι τιμή μας να σπουδάζουμε τη ζωή πλάι σε αυτούς που την παράγουν», ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.

Οταν έφτασαν εκεί όμως τους ενημέρωσαν ότι δε βρίσκεται κανείς από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αν και τους είχαν ενημερώσει εδώ και τρεις μέρες. Οι συγκεντρωμένοι διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν έρθει κάποιος από την ηγεσία. Λίγη ώρα αργότερα τους ενημέρωσαν, ότι θα τους δεχτεί ο υφυπουργός Γ. Κουτσούκος στα γραφεία του υπουργείου στην οδό Πειραιώς. Οι απεργοί, με νέα πορεία στο κέντρο της Αθήνας, έφτασαν στην οδό Πειραιώς και αφού πρώτα απαίτησαν και πέτυχαν να αποσυρθεί διμοιρία των ΜΑΤ μπροστά από την είσοδο, φωνάζοντας ταυτόχρονα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των χαλυβουργών η πάλη θα τη σπάσει», αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υφυπουργό, ο οποίος για το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν ότι θα πιέσει την εργοδοσία για να γίνει και νέα τριμερής συνάντηση.

«Αν δε νικήσουμε δε θα γυρίσουμε»

Το Σωματείο, όπως σημείωσε ο Γ. Σιφωνιός, επανέλαβε στον υφυπουργό ότι «τα αιτήματά μας είναι αδιαπραγμάτευτα, επαναπρόσληψη των απολυμένων και επιστροφή στην εργασία με σταθερό ωράριο. Επιμείναμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με το όπλο της αλληλεγγύης της εργατικής τάξης και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα σε όλα τα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς πιο αποφασιστικά, πιο ενωμένα, πιο μαζικά. Να είστε σίγουροι ότι αν δε νικήσουμε δε θα γυρίσουμε στο εργοστάσιο».

Παίρνοντας το λόγο ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Γραμματείας Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι «πρέπει να γίνουν πολλές χαλυβουργίες σε κάθε χώρο δουλειάς. Οι εργαζόμενοι να φρενάρουν αυτή την άθλια πολιτική συντονίζοντας και κλιμακώνοντας απεργιακά τη δράση τους σε όλη την Αττική. Οι χαλυβουργοί δεν πρέπει, δεν είναι και δεν θα είναι μόνοι τους και θα νικήσουν».

-- Τη Δευτέρα, το Σωματείο διοργανώνει ανοιχτή σύσκεψη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, στην οποία καλεί σωματεία, συλλόγους, φορείς να συμμετέχουν και να συντονίσουν ενιαία δράση ενάντια στη συνολικότερη επίθεση που δέχονται εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα.

Ριζοσπάστης 3-12-2011