Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Αναβάλλεται το "μαχαίρι" στις επικουρικές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

Αναβάλλεται το "μαχαίρι" στις επικουρικές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

Προτάσεις από τους υπουργούς σχετικά με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ζήτησε από τους Μετά το κατηγορηματικό «όχι» της ΝΔ να στηρίξει το μέτρο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προσήλθε την Τετάρτη στη συνεδρίαση λέγοντας ότι φέρνει προτάσεις προς συζήτηση και όχι νομοσχέδιο, ενώ είπε ότι η τελική απόφαση μπορεί να καθυστερήσει έναν με δύο μήνες, με την έγκριση της τρόικας. 

Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, επισήμανε ότι αν η μεταρρύθμιση αυτή δεν ολοκληρωθεί ως τα μέσα Ιανουαρίου, τότε θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία με την τρόικα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική αξιολόγηση, ενώ εξίσου μεγάλη δυσκολία θα σημειωθεί και στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι ο βαθμός πίεσης της τρόικας συναρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Στο υπουργικό συμβούλιο συμφωνήθηκε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, να αποτελέσουν την βάση περαιτέρω διερεύνησής, καθώς και βάση κατάθεσης προτάσεων αλλά και διαβουλεύσεων -αν χρειαστεί- με τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, επί του συγκεκριμένου θέματος, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ζήτησε από τον κ. Κουτρουμάνη τις αναλογιστικές μελέτες και το σύνολο των προτάσεων προκειμένου να τις μελετήσουν οι επιτελείς της ΝΔ και να διαμορφώσουν τις δικές τους απόψεις τις οποίες στη συνέχεια θα συζητήσουν με το υπουργείο Εργασίας.

Ο τελικός στόχος είναι να παρουσιαστεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως τις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, δεν τίθεται θέμα μη επίλυσης του ζητήματος των επικουρικών συντάξεων καθώς, όπως τόνισαν, η μεταρρύθμιση αυτή εμπεριέχεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

 Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε διευκρινίσει τα εξής:

 Πρώτον, ότι ο ίδιος δεν επρόκειτο να εισηγηθεί συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία

 Δεύτερον, ότι η συγκεκριμένη δέσμευση προβλέπεται από το επικαιροποιημένο μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, στο οποίο προσδιορίζονται σαφή ποσά που πρέπει να μειωθούν κατ΄ έτος,

 Τρίτον, ότι έχει ενημερώσει την τρόικα ότι πιθανόν οι ρυθμίσεις στο συγκεκριμένο θέμα να καθυστερήσουν έναν ή δυο μήνες, και

 Τέταρτον, ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις κι από άλλα κόμματα ώστε εντός του Ιανουαρίου να ψηφιστούν οι αλλαγές, ενώ αντέκρουσε τις αιτιάσεις της ΝΔ για την αξιοπιστία των αναλογιστικών μελετών, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πιστοποιήσει πλήρως την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η δέσμευση για τις περικοπές των επικουρικών προκύπτει τόσο από το μνημόνιο όσο και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων. 

Το υπουργείο Εργασίας προσπάθησε τις τελευταίες ημέρες, σε συνεννόηση με την τρόικα, να διασφαλίσει μια περίοδο δύο έως τριών μηνών, έως ότου κατατεθεί και ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Με δεδομένη πάντως την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύεται η αδυναμία της κυβέρνησης συνεργασίας να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες δεν υπάρχει η συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν.

 Την αντίδραση των κομμάτων προκάλεσε η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.

"Η συγκυβέρνηση έγινε για να μην αφήσει τίποτα όρθιο. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας είναι συνένοχα γι’ αυτά που έγιναν και για τα χειρότερα που φέρνουν σε βάρος του λαού για να προστατεύσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Οι διαφορές τους δεν έχουν σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα", τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αυτή συγκροτήθηκε μόνο για μια συγκεκριμένη αποστολή. Οι επιμέρους αυτές πολιτικές παρεμβάσεις, προϋποθέτουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τη μετατροπή της από μεταβατική σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, διαφορετικά πολιτικές “a la carte” δεν μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε».

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Επιτροπής εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης ανέφερε σχετικά ότι "η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ακροδεξιάς μαζί με τη τρόικα, παρά τη σημερινή αναβολή λήψης απόφασης και τα κολπάκια άνευ ουσίας της ΝΔ, έχουν συμφωνήσει να εξαερώσουν και ουσιαστικά να καταργήσουν τις επικουρικές συντάξεις και αμέσως μετά να μετατρέψουν τις κύριες συντάξεις σε παιδικά φιλοδωρήματα και τους συνταξιούχους σε πάμφτωχους ζητιάνους". Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να εντείνουν τους αγώνες τους για να διώξουν και αυτή την κυβέρνηση το γρηγορότερο δυνατό, πριν καταστρέψει ανεπανόρθωτα τα πάντα.

 "H κυβερνητική επιλογή για νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι καταδικαστική για τους συνταξιούχους και δεν αποτελεί λύση για την επιβίωση των ταμείων, που πάσχουν κύρια από την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή, την εισφοροαποφυγή και την καλπάζουσα ανεργία. Πρέπει να εγκαταλειφθεί πάραυτα", σχολίασε από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ για το θέμα, τόσο το ΚΚΕ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά κατηγόρησαν τη ΝΔ για εμπαιγμό.

Επίκαιρα 21-12-2011