Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα δικαστήρια απαγορεύουν τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα για το χαράτσι

Τα δικαστήρια απαγορεύουν τη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα για το χαράτσι

Συνταγματικό «ρήγμα» στην απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν πληρώνουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ για τα ακίνητα προκαλεί η δικαιοσύνη, κρίνοντας την επίμαχη ρύθμιση του Νόμου 4021/11 ως «αμφίβολης συνταγματικότητας».
Τα δικαστήρια (Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία) συνεχίζουν να εκδίδουν προσωρινές διαταγές με τις οποίες απαγορεύουν στη ΔΕΗ (και σε άλλες εταιρείες προμηθεύτριες ρεύματος) να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν το «χαράτσι» τουλάχιστον για 1-2 μήνες μέχρι να συζητηθούν οι σχετικές αγωγές, εντοπίζοντας πολλά λάθη αλλά και συνταγματικής φύσης προβλήματα.

Απαγορεύοντας στη ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα σε συνταξιούχο που δεν πλήρωσε το «χαράτσι» για ακίνητο 70 τ.μ. σε περιοχή της Φθιώτιδας, το δικαστήριο επισημαίνει ότι αφού η απειλή διακοπής στηρίζεται στον Ν. 4021/11 θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ΔΕΗ ενεργεί ως εισπρακτικό όργανο του Δημοσίου κατ' εξουσιοδότηση ή κατά παραχώρηση και ότι η σχετική ενέργεια είναι νόμιμη, καθόσον προβλέπεται από το Ν.Δ. 356/74, δηλαδή τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Ωστόσο το γεγονός αυτό -τονίζει το Μονομελές Πρωτοδικείο- δεν σημαίνει ότι από τη διάταξη αυτή προκύπτει υποχρέωση της ΔΕΗ να ενεργήσει σύμφωνα με το περιεχόμενο της σχετικής εντολής του Δημοσίου.
Και αυτό γιατί η εντολή αυτή συνδέεται με κύρωση (διακοπή ρεύματος), η επιβολή ή μη της οποίας αποτελεί αποκλειστικά και μόνο περιεχόμενο της σύμβασης ηλεκτροδότησης (μεταξύ ΔΕΗ - καταναλωτή), στην κατάρτιση και λειτουργία της οποίας το Δημόσιο ουδεμία επέμβαση έχει ή πρέπει να έχει (αφού η σύμβαση ηλεκτροδότησης δεν αφορά τους όρους άσκησης της πολιτικής για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και την ενέργεια).
Το δικαστήριο καταλήγει με την παρατήρηση ότι η επίμαχη διάταξη του Ν. 4021/11 είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και με την επισήμανση ότι τα δικαστήρια, όπως και όλοι οι πολίτες έχουν συνταγματική υποχρέωση και καθήκον να μην εφαρμόζουν νόμο με περιεχόμενο αντίθετο προς το Σύνταγμα, το οποίο οφείλουν να σέβονται και να πράττουν με σκοπό τη μη κατάλυσή του.
Οριστική απάντηση στις συνταγματικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν κατά του Ν. 4021/11 από πολλούς φορείς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα δώσει σε 2-3 μήνες η Ολομέλεια του ΣτΕ, όπου συζητήθηκαν οι σχετικές προσφυγές σε «πιλοτική» δίκη.

Δεκτή μια ακόμη προσφυγή κατά του τέλους ακινήτων

Μία ακόμη προσωρινή διαταγή, που απαγορεύει στη ΔΕΗ, να κόψει το ρεύμα από το γραφείο 38χρονου δικηγόρου, ο οποίος αρνείται να πληρώσει το τέλος ακίνητης περιουσίας, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ο δικηγόρος προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να "παγώσει" η διαδικασία για την διακοπή ρεύματος, λόγω της μή καταβολής του τέλους.

Όπως ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, το τέλος είναι "αντισυνταγματικό", ενώ τόνισε ότι η κοινοτική οδηγία για την παροχή ενέργειας δεν περιέχει διατάξεις που να συνδέουν το δικαίωμα αυτό με τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση θα ακολουθήσει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 27 Ιανουαρίου και μέχρι τότε ο δικηγόρος αποφεύγει τον κίνδυνο να μείνει το γραφείο του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ήδη τον τελευταίο μήνα το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή υπέρ ιδιοκτήτη πτηνοτροφικής μονάδας που αρνούνταν να καταβάλει το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ.

Στην εν λόγω περίπτωση το δικαστήριο απαγόρευσε στην Επιχείρηση να κόψει το ρεύμα, επειδή η πτηνοτροφική μονάδα υπάγεται στις εξαιρέσεις του νόμου, οπότε κακώς είχε ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη της να καταβάλει το τέλος. Και σ' αυτήν την περίπτωση εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων