Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ Telegraph: "Πράσινο φως" στο PSI... με αναπόφευκτη χρεοκοπία

Telegraph: "Πράσινο φως" στο PSI... με αναπόφευκτη χρεοκοπία

Εν μέσω έντονων φημολογιών και σχολίων για επιταχυνόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος, η επιστροφή του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, θεωρείται ως προάγγελος μιας κάποιας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ιδιωτών πιστωτών σχετικά με το «κούρεμα» του χρέους.
Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph επικαλούμενη πηγές μέσα από τη διαπραγματευτική ομάδα του IIF υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι τις τελευταίες 48 ώρες υπήρξε μεγάλη κινητικότητα από πλευράς τρόικας προκειμένου να πεισθεί ο κ. Νταλάρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κατά την εφημερίδα έχει ήδη υπάρξει μια προ-συμφωνία για το επιτόκιο δανεισμού των νέων 30ετούς διάρκειας ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και στις συνομιλίες, θα κλείσει την υπόθεση του PSI ως το τέλος της εβδομάδος.
Ας σημειωθεί ότι σε συνέντευξη του στους Financial Times, τη Δευτέρα ο Τσαρλς Νταλάρα είχε αποκαλύψει ότι ενώ υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF ως προς το ύψος του επιτοκίου, λίγο κάτω από το 5%, παρενέβη η τρόικα και απαίτησε ακόμα μικρότερο επιτόκιο, 2 με 3%, παρέμβαση που οδήγησε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του χρέους, είναι το προαπαιτούμενο για το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι επιτακτικό να επιτευχθεί συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου, όταν θα κληθεί η Ελλάδα να πληρώσει ληγμένο ομόλογο ύψους 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στον αντίποδα, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Fitch, ο Edward Parker, managing director, δεν μιλάει απλά για χρεοκοπία, αλλά δίνει και ημερομηνία.
Τοποθετεί την ελληνική χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου και απλά εύχεται να μην είναι άτακτη.
Για τον κύριο Parker ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI, αυτό και πάλι θα συνιστά χρεοκοπία για την Fitch.

Επίκαιρα 18-1-2012