Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ Η Γερμανία θέλει τον έλεγχο των δημοσιονομικών μας!

Η Γερμανία θέλει τον έλεγχο των δημοσιονομικών μας!

Το Βερολίνο φέρεται να ασκεί πιέσεις για παραχώρηση ορισμένων τουλάχιστον δημοσιονομικών αρμοδιοτήτων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με πηγές πoυ επικαλείται το Reuters, στο πλαίσιο των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει του δεύτερου πακέτου στήριξης.
«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στο Eurogroup και προτάσεις, μία εκ των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, για το πώς θα αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο προγράμματα στήριξης που βρίσκονται παρατεταμένα εκτός στόχων, για το εάν αυτό θα μπορεί να αγνοηθεί ή εάν πρέπει να πούμε "ως εδώ"» ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με προτάσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων» για τη δημοσιονομική πολιτική. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερο μέσω εξωτερικής τεχνογνωσίας» συμπλήρωσε η πηγή.
Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μείνει ανώνυμη απέκλεισε να τέθηκαν υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις στο επίπεδο του Eurogroup.
Πάντως σημειώνουμε ότι τόσο ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ , όσο και ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής και της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CDU / CSU) στην Μπούντεσταγκ, δήλωσαν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ορισμού Επιτρόπου για την Ελλάδα.
Στην ίδια κατεύθυνση, στο φύλλο των Financial Times της Παρασκευής γράφτηκε ότι η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει τη δημοσιονομική της πολιτική, σε Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου» αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.
«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα» εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.
Τι απαντά η Αθήνα
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν και Ολλανδός υπουργός. Δεν το συζητάμε καν».
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI και στις 14.30 μετά το μεσημέρι αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον Τσαρλς Νταλάρα για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.
Το απόγευμα, κατά πάσα πιθανότητα στις 18.00, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τον κ. Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα, στις 16.00, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας στη Βουλή.

 

Επίκαιρα 28-1-2012