Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ «Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος»

«Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος»

«Η Ευρώπη θα αποτύχει, αν αποτύχει το ευρώ. Η Ευρώπη θα κερδίσει, αν κερδίσει το ευρώ», δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ζήτησε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για 100% επιτυχία του προγράμματος, απέρριψε ωστόσο αιτιάσεις για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τόνισε ότι οι συνέπειες από μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ανυπολόγιστες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, «προκειμένου να ανοίξει μια πραγματική προοπτική για καλύτερο μέλλον», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να διορθώσουμε τα λάθη» και παραδέχθηκε ότι «ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και πραγματικά όχι χωρίς κινδύνους».

 Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ιδιώτες ομολογιούχους «να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την διάσωση της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί ακόμη μερικά χρόνια για να ξεπεραστεί. «Η νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης», δήλωσε και, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα. «Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε.

 Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού ESM, η Καγκελάριος τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί να καταβάλει πιο σύντομα από ό,τι είχε προγραμματιστεί το μερίδιό της, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι θα κάνουν το ίδιο και οι άλλες χώρες.

 «Οι κίνδυνοι εάν γυρίσουμε την πλάτη στην Ελλάδα θα είναι ανυπολόγιστοι», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος απευθυνόμενη στους βουλευτές.

 Η Μπούντεσταγκ αναμένεται να δώσει λίγο αργότερα το πράσινο φως για τη χορήγηση της νέας βοήθειας προς την Αθήνα που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα.

 «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες στη γερμανική οικονομία, στην Ιταλία, την Ισπανία, σ’ολόκληρη την ευρωζώνη και σ' ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε η Μέρκελ.

 «Δεν μπορώ να μπω σε περιπέτειες, δεν μού το επιτρέπει ο όρκος μου», υπογράμμισε.

 

24h NewsRoom 27-2-2012