Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο... με προεκλογικό άρωμα

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο... με προεκλογικό άρωμα

Το νέο, αποχαιρετιστήριο, νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, το οποίο πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο, βρίθει από προεκλογικά «δωράκια»...

Συγκεκριμένα προβλέπει παράταση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΙΚΑ, «κούρεμα» των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι ενήμεροι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ, δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ενσήμων από τους ασφαλισμένους στα βαρέα ανθυγιεινά προκειμένου να βγουν στη σύνταξη, «ανέγγιχτο» τραπεζικό λογαριασμό ύψους έως 1500 ευρώ, 4μηνη γονική άδεια και στους δύο γονείς… μέχρι και δώρα στους εκδότες για να σταματήσουν να απολύουν.

Το νομοσχέδιο όμως, δεν σταματά στα δώρα:

Προβλέπει την ταυτόχρονη καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους μέσω τραπεζικού συστήματος.

Επίσης κάθε μήνα και όχι ανά τρίμηνο όπως ισχύει σήμερα, οι εργοδότες θα πρέπει να στέλνουν τις αναλυτικές δηλώσεις με τα ένσημα των εργαζομένων στο ΙΚΑ.

Όποιοι δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, θα φορτώνονται με προσαυξήσεις, οι οποίες θα ανέρχονται στο 3% για τον πρώτο μήνα, στο 1% για καθέναν από τους επόμενους, ενώ συνολικά, οι οφειλόμενες εισφορές λόγω προσαυξήσεων θα μπορούν ακόμη και να διπλασιαστούν.

Οι καρτέλες των ασφαλισμένων, δεν θα ενημερώνονται αυτόματα με τα ένσημα στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν έχει καταβάλλει τις εισφορές κάτι που ενδεχομένως να φέρει σοβαρές καθυστερήσεις και προβλήματα στις παροχές του ΙΚΑ αλλά και στην οριστικοποίηση των συντάξεων.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις διατάξεις του νομοσχεδίου «σκούπα» που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή λίγο πριν λήξει η θητεία της σημερινής κυβέρνησης.

Το έκτασης 45 σελίδων σχέδιο νόμου που πέρασε από το υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει διευκολύνσεις για σειρά κατηγοριών:

- Υπαγόμενοι στα βαρέα ανθυγιεινά θα μπορούν να εξαγοράζουν ένσημα προκειμένου να μην βρεθούν εκτός λίστας από το 2015

- Οι εκδοτικές επιχειρήσεις θα έχουν κίνητρο να προσλάβουν ανέργους καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος έχει χτυπηθεί τα μέγιστα από την κρίση

- Ανοίγει ο δρόμος για το συμψηφισμό του εφάπαξ με τα χρέη των δημοσίων υπαλλήλων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών καθώς με διάταξη, το ΤΠΔΥ, ανοίγει λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών

- Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κλπ) θα μπορούν να ζητήσουν την αλλαγή ασφαλιστικής κλάσης (να κατέβουν δηλαδή έως και δύο… σκαλοπάτια που σημαίνει σημαντικότατη μείωση των εισφορών) έως και το 2015 με μοναδική προϋπόθεση να πληρώνουν τις εισφορές τους

- Οι γονείς θα μπορούν να λαμβάνουν 4μηνη γονική άδεια άνευ αποδοχών για την ανατροφή των παιδιών τους (μέχρι σήμερα η άδεια αυτή ήταν 3,5 μήνες)

Επίσης προστατεύονται από τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες, καταθέσεις μέχρι το ύψος των 1500 ευρώ (ή 2000 ευρώ για κοινούς λογαριασμούς). Πλέον για να καταφύγει κάποιος στο ειρηνοδικείο και να ζητήσει κούρεμα των χρεών του δεν θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να έχει επιχειρήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις τράπεζες.

Επίκαιρα 23/03/2012