Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ Spiegel: Αθήνα... συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας

Spiegel: Αθήνα... συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας

Σε εκτενές ρεπορτάζ του το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel περιγράφει το φόβο των  παράνομων μεταναστών και τις επιθέσεις που δέχονται από ομάδες ακροδεξιών στην Ελλάδα.

 «Σε καμιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το κέντρο δεν είναι τόσο παραμελημένο όσο στην Αθήνα. Και σε καμιά άλλη η παρακμή του κοινωνικού ιστού δεν είναι τόσο εμφανής», γράφει σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην Deutsche Welle.

«Στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους βορείως της πλατείας Ομονοίας, οι νεοφασίστες επιδίδονται σε κυνήγι μεταναστών. Οι ίδιοι το αποκαλούν κάθαρση (…). Παλαιότερα η περιοχή γύρω από την Πατησίων ήταν μια από τις καλύτερες και ακριβότερες της Αθήνας, εδώ έμενε η Μαρία Κάλλας, αλλά πολύ παλιά. (…) Εκεί βρίσκεται και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ελληνικής αρχαιότητας. (…) Οι Έλληνες συμβιβάστηκαν μάλλον με την ιδέα ότι έχει χαθεί η λάμψη της αρχαιότητας. Το ότι όμως η Αθήνα, μια κάποτε τόσο περήφανη πόλη, γίνεται τώρα συνώνυμο της πολιτικής αποτυχίας και κακοδιαχείρισης, πλήττει το εθνικό νευρικό σύστημα. Πουθενά αλλού οι συνέπειες της κακοδιαχείρισης αυτής δεν είναι τόσο εμφανείς όσο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας» αναφέρεται στο άρθρο.

«(…) Εδώ, στο κέντρο της πόλης, το θέμα δεν είναι πλέον η πτώχευση ενός κράτους, αλλά η κοινωνική χρεοκοπία μιας χώρας. Μαζί με τον σοβά των πολυκατοικιών καταρρέει και ο πολιτισμός. Εκεί όπου υπάρχει μεγάλη ένδεια, δεν αυξάνεται η διάθεση για βοήθεια, αλλά το μίσος. Σε πολλά σημεία βλέπει κανείς αυτοκόλλητα της ‘Χρυσής Αυγής’ με το σύνθημα ‘η Ελλάδα στους Έλληνες’». Το κόμμα, σύμφωνα με το περιοδικό, έχει τώρα καλές πιθανότητες να εκπροσωπηθεί στην επόμενη βουλή.

Στο ρεπορτάζ παρατίθενται δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει το κέντρο της πρωτεύουσας «χοάνη εγκληματικότητας, ναρκωτικών και πορνείας». 

Εκτενής είναι η αναφορά και σε δηλώσεις του γιατρού Νικήτα Κανάκη από τους Γιατρούς του Κόσμου, που επικρίνει την ακροδεξιά βία κατά των μεταναστών και χαρακτηρίζει το κέντρο της Αθήνας «ένα είδος φαβέλας, μόνο με πραγματικά σπίτια». 

Τα προβλήματα της Αθήνας, σημειώνει το Spiegel, δεν προέκυψαν λόγω κρίσης. «Ωστόσο η κρίση τα πολλαπλασίασε και τα αποκάλυψε» αναφέρει.

Επίκαιρα 26-3-12