Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ «Μαχαίρι» έως 15% μέχρι το 2014 στον ιδιωτικό τομέα

«Μαχαίρι» έως 15% μέχρι το 2014 στον ιδιωτικό τομέα

Για μέσο όρο μείωσης μισθών που θα φθάσει το 15% έως το 2014 κάνουν λόγο οι ειδικοί μετά το μπαράζ μειώσεων που έχει κατακλύσει την αγορά το τελευταίο τρίμηνο Οι μειώσεις μέχρι σήμερα αφορούν κυρίως 360.000 που αμείβονται με τα κατώτατα όρια, 40.000 που έχουν υπογράψει επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με μειώσεις έως και 35% καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που απασχολούνται αναγκαστικά με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΠΕ ο μέσος όρος των μειώσεων φθάνει το 22,5%.
Μόνο το τελευταίο δίμηνο 15.000 εργαζόμενοι στράφηκαν αναγκαστικά σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση με αποτέλεσμα η αμοιβή τους να συρρικνωθεί από 20% έως 60%. Η πιο άγρια μορφή όμως της ζούγκλας που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι ότι το 12,4% των νέων συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης προβλέπει εργασία για μία μόλις ημέρα την εβδομάδα, πρόταση που υπέβαλε η διοίκηση και στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Πάντως, ο Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο θα πρέπει να αναθεωρηθεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αποτελεί την μνημονιακή υποχρέωση. Στο εξής, το ύψος του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται με νόμο από την κυβέρνηση ενώ ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων θα είναι μόνο συμβουλευτικός όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίκαιρα 22-4-12