Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Σκυλοκαυγάς για το ποιος «έθαψε» τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σκυλοκαυγάς για το ποιος «έθαψε» τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ο ΣΕΒ "καρφώνει" Βενιζέλο για τις μειώσεις των μισθών -  Επίκαιρα:23/05/2012 - 15:05

Την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και την επαναφορά της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων στους έξι μήνες αντί για τρεις, προτείνει ο ΣΕΒ με επιστολή προς τη ΓΣΕΕ και τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους.

Ζητά όμως ταυτόχρονα να μειωθούν οι μισθοί που προβλέπονται στις «ευγενείς» συμβάσεις και να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου για τα εργασιακά, κύκλοι του ΣΕΒ ανέφεραν ότι:

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες εργοδοτικές οργανώσεις εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν μιλούσε για διγλωσσία σε σχέση με τα εργασιακά. Μπορούμε όμως να του θυμίσουμε ότι πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος απηύθυνε σήμερα επιστολή προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και τους προέδρους της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ ζητώντας τους «να αξιοποιήσουμε το χρόνο μέχρι τις εκλογές για να συζητηθούν τα εξής θέματα»:

- Άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της ανεργίας. Από τον Ιανουάριο του 2012, αναφέρει ο ΣΕΒ, είχαμε συμφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις πιέσεις στα μισθολογικά.

- Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν από την κρίση, με έμφαση στις ευγενείς συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20 έως 100% πάνω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση του 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό προστίθεται στην επιστολή, ο ΣΕΒ είναι έτοιμος να προωθήσει μέτρα όπως:

- Κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολούμενους.

- Επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ ( μετενέργεια) από τους τρεις στους έξι μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Ο ΣΕΒ έστειλε σχετική επιστολή και προς τον υπουργό Εργασίας Α. Ρουπακιώτη, ενημερώνοντάς τον για τις προτάσεις προς τους κοινωνικούς εταίρους.

«Αν συμβουλευτείτε τα στοιχεία που υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ο Σύνδεσμος στην επιστολή προς τον υπουργό, θα διαπιστώσετε ότι τα μέλη του ΣΕΒ, οι σύγχρονες επιχειρήσεις, φροντίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, τηρούν τους εργασιακούς νόμους, καταβάλλουν τις εισφορές τους και αμείβουν με μισθούς και πολλαπλές επιπρόσθετες παροχές που ξεπερνούν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Οποιαδήποτε προσαρμογή στις συνθήκες κρίσης που μαστίζουν τις επιχειρήσεις, γίνεται σε συνεννόηση και συμφωνία με τις οργανώσεις των εργαζομένων, κατά κανόνα χωρίς αυθαιρεσίες ή ακρότητες».

ΠΑΣΟΚ: Οι "κύκλοι του ΣΕΒ" είναι ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος - Επίκαιρα:24/05/2012 - 16:19

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τα εργασιακά.

Αφορμή στάθηκαν χθεσινές διαρροές κύκλων του ΣΕΒ, που εξαπέλυαν πυρά κατά του κ. Βενιζέλου, κατηγορώντας τον πως «πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε, την τελευταία στιγμή, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί».

Η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έχει δηλώσει δημόσια ότι η σκληρή θέση της τρόικας, σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό, διαμορφώθηκε και υπό την πίεση ελληνικών εργοδοτικών και επιχειρηματικών κύκλων που, με τη βοήθεια των νομικών τους συμβούλων, πίεζαν προς την κατεύθυνση αυτή, με συναντήσεις και επαφές που είχαν απευθείας με την τρόικα», επισημαίνοντας όμως πως δεν είχε αναφερθεί ειδικά στον ΣΕΒ.

«Σήμερα, οι μάσκες έπεσαν και οι κύκλοι των διαρροών έχουν ονοματεπώνυμο» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά: «"Κύκλοι του ΣΕΒ", που είχαν προφανώς τη μύγα και μυγιάστηκαν και επιτέθηκαν χθες κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι ο ίδιος ο κ. Δασκαλόπουλος. Ο κ. Δασκαλόπουλος, δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην προεκλογική αντιπαράθεση».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, το χαρακτήρισε γόνιμο αδιέξοδο. Γόνιμο, για ποια συμφέροντα; O κ. Δασκαλόπουλος, με τις κινήσεις του αυτές, αλλοιώνει το θεσμικό ρόλο του ΣΕΒ και επιτρέπει στον καθένα να κάνει τις υποθέσεις του για το τι γίνεται την περίοδο αυτή στη χώρα. O κατάλογος των επαφών και συζητήσεων, που είχαν παράγοντες της ελληνικής οικονομίας με στελέχη της τρόικας στην Αθήνα, είναι μακρύς και όχι κρυφός».

«Αν ο κ. Δασκαλόπουλος θέλει να δείξει τα φιλεργατικά του αισθήματα, δεν έχει παρά να συστήσει στα μέλη του ΣΕΒ να μη μειώσουν τους μισθούς στις επιχειρήσεις τους και να συμφωνήσουν σε δευτεροβάθμιο επίπεδο τη σύναψη ή την ανανέωση των κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα θέμα με τη λήξη της ισχύος των προηγούμενων συλλογικών συμβάσεων» κατέληξε.