Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αφιερωμένο στους τρομολάγνους "μνημονιακούς" πολιτικούς μας

Αφιερωμένο στους τρομολάγνους "μνημονιακούς" πολιτικούς μας

Bloomberg: "Μετασεισμοί" από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

29/05/2012 - 10:44
Η Ελλάδα, που είναι υπεύθυνη για το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας, αποτελεί μια απειλή στη διεθνή ευημερία καθώς οι επενδυτές εκτιμούν όλο και περισσότερο ότι οι ημέρες της Ελλάδας στο ευρώ είναι μετρημένες, επισημαίνει το Bloomberg.

«Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές», τονίζει ο Richard Clarida της Pacific Investment Management, μια άποψη την οποία συμμερίζονται οικονομολόγοι από την Bank of America Merrill Lynch και JP Morgan Chase.

«Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει κρατικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη καθώς και «bank runs», πιστωτική κατάρρευση και ύφεση που θα οδηγούσε σε περαιτέρω εξόδους από το ευρώ», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη, το πρακτορείο τονίζει ότι «το παγκόσμιο εμπόριο και οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί σημαίνουν ότι ο πόνος δεν θα περιοριστεί στην ευρωζώνη».

Η JP Morgan εκτιμά ότι εάν η οικονομία της ευρωζώνης πληγεί κατά 1%, τότε μπορεί να επηρεάσει κατά 0,7% οποιαδήποτε άλλη οικονομία. Οι χώρες με εξαγωγές, από τη Βρετανία και την Κίνα, θα πληγούν και η Ρωσία (εξαγωγός commodities) θα έρθει αντιμέτωπη με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

«Αν και οι ΗΠΑ μπορεί να τα πάνε καλύτερα, ακόμη και έτσι, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι παρόμοιες με αυτές που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers», επισημαίνει το Bloomberg. «Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει για να περιοριστεί η μετάδοση εντός της Ευρώπης», τονίζει ο Barry Eichengreen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. 

Συγκεκριμένα, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch στο Λονδίνο, η Laurence Boone, τονίζει ότι «εάν αφήσουν την Ελλάδα να φύγει, τότε θα σταλεί το μήνυμα ότι το να είσαι μέλος της ευρωζώνης δεν είναι απαραιτήτως μόνιμο, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφή για κάποιες χώρες».

Το βασικό της σενάριο είναι ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, εξαιτίας του υψηλού κόστους της αντίθετης περίπτωσης».

Fitch: Απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

29/05/2012 - 11:48
«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει απίθανο», σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του, Τζον Όλερτ, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιείτο θα ασκούσε πίεση στο αξιόχρεο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης».

«Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να φύγει από το ευρώ, αυτό θα είχε κατά την άποψή μας συνέπειες για μία σειρά από αξιολογήσεις, έως το σημείο πολλές από αυτές να τεθούν υπό παρακολούθηση (σ.σ.: για υποβάθμιση)», δήλωσε ο κ. Όλερτ στο πρακτορείο Dow Jones.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η σπουδή ορισμένων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρώπης να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες τους επιδείνωσε τα δημοσιονομικά τους προβλήματα. «Σε πολλές περιπτώσεις, η λιτότητα αύξησε την πίεση στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση, πρέπει να υπάρξει κάποιος προσανατολισμός στην ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη είναι πραγματικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα σε μία τροχιά», δήλωσε ο αξιωματούχος του Fitch.

Τον Μάρτιο, ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Βρετανίας ΑΑΑ από σταθερό σε αρνητικό και διατήρησε αρνητικό και το αξιόχρεο ΑΑΑ της Γαλλίας. «Κανείς δεν μπορεί βέβαια να κάνει δήλωση ότι θα υπάρξει σύντομα σταθερότητα στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, έως ότου αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια», πρόσθεσε ο κ. Όλερτ.

Πηγή Επίκαιρα