Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Ανακοίνωση σωματείου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΓΕΤ

Ανακοίνωση σωματείου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑΓΕΤ

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος του πολυεθνικού ομίλου LAFARGE, συνεχίζει, για δεύτερο  μήνα, το πλιάτσικο στην μισθοδοσία των εργαζομένων του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, αρνούμενη  να συμμορφωθεί ακόμη και με τις υποδείξεις της Επιθεώρησης Εργασίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη Εταιρεία, παρά τις συνέπειες που υφίσταται εξ αιτίας αυτής της αλαζονικής της συμπεριφοράς, συνεχίζει να προκαλεί γράφοντας στα παλιά της παπούτσια  τους πάντες.

Εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση και τις «μνημονιακές» ευκαιρίες σχεδίασε την αύξηση της κερδοφορίας της ξεκινώντας από τους εργαζόμενους.

  • Καταργεί τις Συλλογικές μας Συμβάσεις επικαλούμενη το δικαίωμα που της δίνει το «μνημόνιό της».
  • Περικόπτει τους μισθούς μας με αυθαίρετο τρόπο που τον χαρακτηρίζουμε ως κλοπή.
  • Συνεχίζει να «σπρώχνει» εργαζόμενους σε εθελουσία έξοδο με τον εκφοβισμό ότι θα κάνει κι άλλες περικοπές και θα μειώσει τα κίνητρα.

Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια, έχει στην κυριολεξία καταστρέψει την παραγωγική ικανότητα του Εργοστασίου της Χαλκίδας, αφενός με τα «προγράμματα εθελουσίας εξόδου» (300 περίπου άτομα αποχώρησαν μ’ αυτή τη μέθοδο την τελευταία πενταετία) και αφετέρου με την συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος προκειμένου να στραφεί σε άλλες πιο κερδοφόρες δραστηριότητες, εκτός από παραγωγή τσιμέντου και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η εισαγωγή τσιμέντου εκτοπίζει από την αγορά το αντίστοιχο Ελληνικό.

Για το σκοπό αυτό συνέταξε μια πολυσέλιδη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) την οποία περιφέρει για έγκριση στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων σχεδιάζει:

  • Την μετατροπή των λιμενικών της εγκαταστάσεων σε εμπορικό λιμάνι (έτσι θα μπορεί να διακινεί και η ίδια οτιδήποτε)
  • Την καύση σκουπιδιών
  • Την επεξεργασία λυματολάσπης
  • Την ανακύκλωση υλικών κατεδαφίσεων και εργοστασιακών αποβλήτων
  • Την παραλαβή τσιμέντουαπό άλλα εργοστάσια του ομίλου LAFARGE(εισαγωγή τσιμέντου από άλλα ανά τον κόσμο εργοστάσια της πολυεθνικής) κ.λ.π

Η μελέτη αυτή συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκίδας την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 και ώρα 7μμ προκειμένου να εκφράσει την άποψή του.

Το Δ.Σ. του σωματείου μας αποφάσισε ομόφωνα να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να παρέμβει καταγγέλλοντας την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ τόσο για την απαράδεκτη συμπεριφορά της, αποκλειστικά και μόνο κατά των εργαζομένων του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, όσο και για τον σχεδιαζόμενο θάνατό του.

Ως εργαζόμενοι και ως ενεργοί πολίτες-δημότες της Χαλκίδας θα ζητήσουμε από το Δημοτικό μας Συμβούλιο να μη συμβάλει με τη γνωμοδότησή του στη μετατροπή μιας βαριάς βιομηχανίας παραγωγής ενός εθνικής σημασίας προϊόντος, σε μεταπρατική επιχείρηση, χώρο αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών.

Πέρα από τις όποιες «διευκολύνσεις» προσφέρονται μέσω της Μ.Π.Ε. προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανεξάρτητα με την επικινδυνότητα  ή όχι προς το περιβάλλον, θεωρούμε ότι οι σχεδιαζόμενες νέες δραστηριότητες σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας ούτε στην δημιουργία έστω και μιας νέας θέσης εργασίας. Άλλωστε πουθενά δεν περιγράφεται κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως στην σελίδα 160 τίθεται ως συγκεκαλυμμένος εκβιασμός η διατήρηση των θέσεων εργασίας αφού πρώτα εξασφαλίσει τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες.

Συμπερασματικά η ΑΓΕΤ σχεδιάζει την αύξηση της κερδοφορία της σε περίοδο οικονομικής κρίσης αφού το… ολίγον από Τσιμεντάδικο θα της εξασφαλίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από την πώληση CO2  και παράλληλα θα πριμοδοτείται για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και την επεξεργασία λυματολάσπης.Όσο για τις διευκολύνσεις προς τρίτους δεν πιστεύουμε ότι θα παρέχονται δωρεάν.

Για όλα τα πιο πάνω καλούμε την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να σκεφτεί και να πράξει Εθνικά.

Καλούμε τους εργαζόμενους σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012 ώρα 7 το απόγευμα στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας Εύβοιας προκειμένου να παρακολουθήσουμε και να παρέμβουμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης και θα παρεμβαίνουμε καταγγέλλοντας τα σχέδια της πολυεθνικής για την καταστροφή του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας.

ΟΛΟΙ   ΜΑΖΙ   ΝΑ   ΜΗΝ   ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ   ΣΤΗΝ   ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ  

ΝΑ   ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ   ΤΗΝ   ΠΑΤΡΙΔΑ   ΜΑΣ

ΑΠΟ   ΧΩΡΑ   ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ   ΣΕ   ΧΩΡΑ   ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ   ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ.

Για το Δ.Σ.

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

             Κούκουρας Ηλίας                                                            Τραγουλιάς Παναγιώτης

 

images/xavouza.jpg