Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Η εύθραυστη κυβέρνηση συμφώνησε στα μέτρα των 11,5 δισ.»

«Η εύθραυστη κυβέρνηση συμφώνησε στα μέτρα των 11,5 δισ.»

Στη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το νέο πακέτο λιτότητας και τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με αυτό τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, καθώς χωρίς την ξένη βοήθεια, η Ελλάδα θα οδηγηθεί πιθανότατα στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμά του το BBC αναφέρει: «Η Ελλάδα συμφωνεί σε νέες περικοπές δαπανών για να κρατήσει τη βοήθεια. Οι πολιτικοί αρχηγοί της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού συμφώνησαν στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ που κρίνονται απαραίτητα για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ».

Η γερμανική Die Welt γράφει πως η κυβέρνηση συνασπισμού στην Αθήνα συμφώνησε, μετά από αρκετές ώρες συζητήσεων, στις νέες περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ» διότι «η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα επιπλέον βοήθεια για να αποφευχθεί μια πιθανή χρεοκοπία».

Όπως έχουν από καιρό υποστηρίξει, τώρα η κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα συμφώνησε: το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι μία τελειωμένη υπόθεση, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα κάνει λόγο και για τις διαπραγματεύσεις στις οποίες είχαν καλέσει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά με στόχο την επιμήκυνση του προγράμματος από δύο σε τέσσερα χρόνια. Για αυτό, επισημαίνει η εφημερίδα, θα πρέπει αργότερα να γίνουν συνομιλίες με τους ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η αναφορά των Financial Times Deutschland, οι οποίεοι επικεντρώνονται στην συμφωνία για το νέο πακέτο των 11,5 δισ.

«Νέο πρόγραμμα μέτρων αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση» είναι ο τίτλος της Die Zeit. Η κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα συμφώνησε για ένα νέο ευρύ πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση 11, 5 δισ. ευρώ, επισημαίνει η εφημερίδα.

Όπως σημειώνει η Zeit, ο χρόνος πιέζει, καθώς η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα. Επειδή η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και λόγω των εκλογών την άνοιξη, οι δανειστές έχουν μπλοκάρει την εκταμίευση της επόμενης δόσης βοήθειας. Η συμφωνία για περισσότερες περικοπές αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Οι Financial Times εστιάζουν στο ότι η κυβέρνηση των τριών κομμάτων στην Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία μετά την απόφαση του ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος να άρει τις αντιρρήσεις του για την περαιτέρω μείωση σε συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Η Wall Street Journal γράφει πως «οι ηγέτες της Ελλάδας συμφωνούν σε νέο πακέτο λιτότητας» και υπογραμμίζει πως υπήρξε συμφωνία μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για διαπραγμάτευση με την τρόικα σχετικά με την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Telegraph υπενθυμίζει τα ομόλογα των 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και αναφέρει ότι «ο χρόνος περνά για την Ελλάδα, η οποία θέλει να ικανοποιήσει τους εκπροσώπους της τρόικας που θα κρίνουν εάν η Αθήνα θα πάρει και άλλα μετρητά από το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων λέει πως «η Ελλάδα δεσμεύεται για περικοπές, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, όπως αναφέρει η κυβέρνηση».

Έθνος  2-8-2012