Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ "Εκ περιτροπής εργασία": Απάντηση Σωματείου

"Εκ περιτροπής εργασία": Απάντηση Σωματείου

ΕΝΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ  ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΠΡΟΣ: ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ

ΚΟΙΝ: Σ.ΕΠ.Ε  ΕΥΒΟΙΑΣ

            ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Κύριοι,

Σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής στο εργοστάσιο της Χαλκίδας συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης, συνεπείς στην υπόσχεσή μας, παρά τον όγκο των πληροφοριών και την αδυναμία ενδελεχούς ελέγχου της ειλικρίνειας αυτών μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και αντιλαμβανόμενοι την σπουδή της εταιρίας να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο, θα θέλαμε να καταθέσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας και παρακαλούμε να τις λάβετε σοβαρά υπόψιν σας και να μας απαντήσετε επ’ αυτών εγγράφως και αιτιολογημένα.

Αν πάλι, δεν θέλετε, εφαρμόστε το μέτρο μονομερώς, κατά την προσφιλή σας, τώρα τελευταία, συνήθεια :        

Με τις επιστολές σας ισχυρισθήκατε :

1. Ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας έχει αρνητικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα με πρωτόγνωρη συρρίκνωση της αγοράς τσιμέντου και κατ’ επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας και ιδιαίτερα του εργοστασίου της Χαλκίδας.

2. Ότι εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονος περιορισμός δραστηριότητας του εργοστασίου της Χαλκίδας λόγω της πρωτοφανούς μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια που εξυπηρετούνται από το εργοστάσιο αυτό.

3. Ότι καταβάλλετε προσπάθεια μετασχηματισμού του εργοστασίου από μία υπολειτουργούσα μονάδα παραγωγής τσιμέντου σε ένα σύγχρονο κέντρο βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων συναφών με το τσιμέντο.

4. Ότι για την βιωσιμότητα του εργοστασίου της Χαλκίδας είναι επιβεβλημένη η ανάγκη προσωρινής συγκράτησης και μείωσης του κόστους και στο πλαίσιο αυτό έχετε προβεί στην κατανομή της παραγωγής στα τρία εργοστάσια με γνώμονα το βέλτιστο κόστος παραγόμενου προϊόντος.

5. Ότι από τον Ιανουάριο του έτους 2011 έχουν μεταφερθεί στο εργοστάσιο Χαλκίδας 77.200 τόνοι τσιμέντου για παραγωγή διαφόρων τύπων τσιμέντου με επεξεργασία μέσω της διεργασίας της χωριστής άλεσης, η οποία επιτρέπει τη μείωση του κόστους παραγωγής του παραγόμενου τσιμέντου.

Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να δούμε την διαμορφωμένη κατάσταση από μια διαφορετική ματιά :

Σας θυμίζουμε λοιπόν, τις «επιχειρηματικές αποφάσεις» σας όσον αφορά στο εργοστάσιο παραγωγής -υποτίθεται- τσιμέντου στην Χαλκίδα :

1. Από 22-7-2011 σταματήσατε την παραγωγή κλίνκερ. Δηλαδή με άλλες λέξεις αποφασίσατε το Τσιμεντάδικο να πάψει να είναι Τσιμεντάδικο.

2. Από τον Οκτώβριο του 2011 μεταφέρατε όλες τις βάρδιες εργασίας το πρωί. Συγκεκριμένα στις 17/10/2011 μας ανακοινώσατε την αναπροσαρμογή του προγράμματος εργασίας για όλο το προσωπικό από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 07:00  μέχρι τις 15:00  κι ότι το πρόγραμμα αυτό θα διαρκούσε έως το τέλος του 2011. Την ίδια όμως ώρα, στις καταστάσεις προσωπικού που υποχρεούστε να καταθέτετε στην Επιθεώρηση Εργασίας, δηλώνατε το ίδιο πρόγραμμα εργασίας και για όλο το 2012. Σε σχετική δε παρατήρησή μας, απαντήσατε ανειλικρινώς  ότι το θέμα ήταν δήθεν τυπικό.

3. Τον Δεκέμβριο του 2011 επιβεβαιώθηκε ότι ήσασταν ανειλικρινείς διότι με νέα ανακοίνωσή σας γνωστοποιούσατε στο προσωπικό ότι το νέο πρόγραμμα θα συνεχιστεί  και για το 2012.

4. Ταυτόχρονα με την αλλαγή του προγράμματος εργασίας απαγορεύσατε την είσοδο φορτηγών, σιλοφόρων και πελατών τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα. Δηλαδή με άλλες λέξεις αποφασίσατε να σταματήσει η παραγωγή και μετατρέψατε ένα εργοστάσιο συνεχούς λειτουργίας σε δημόσια υπηρεσία διώχνοντας, σε περίοδο κρίσης, τους πελάτες του.

5. Έναν μήνα μετά την αλλαγή του ωραρίου, αφού με την ενέργειά σας αυτή δώσατε στους εργαζομένους την εντύπωση ότι δεν σας ενδιαφέρει η λειτουργία του εργοστασίου της Χαλκίδας, ανακοινώσατε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με κίνητρα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για να γλιτώσουν - όσοι προλαβαίνουν - τα χειρότερα.

6. Από τον Μάιο του έτους 2012, ενώ ήδη ο μισθός μας είχε μείνει σταθερός από το έτος 2009, εφαρμόσατε δήθεν στο εργοστάσιο της Χαλκίδας το Μνημόνιο 2, μειώνοντας σημαντικά τους μισθούς μας, την ίδια στιγμή που με τα άλλα δύο εργοστάσια υπογράψατε επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για την διατήρηση των αποδοχών τους στο ίδιο ύψος.

Και για να φτάσουμε και στο σήμερα :

7. Αφού όλα τα παραπάνω μετέτρεψαν – όχι λόγω μειωμένης ζήτησης αλλά κατ’ επιλογήν σας - ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου σε μία «υπολειτουργούσα μονάδα», όπως την χαρακτηρίζετε, θέσατε το εκβιαστικό δίλημμα επί του οποίου κληθήκαμε να απαντήσουμε : «Εκ περιτροπής εργασία ή αναστολή προσαυξήσεων βάρδιας».

Σας έχουμε ρωτήσει επανειλημμένως και δεν έχουμε λάβει μέχρι στιγμής καμία πειστική απάντηση :

Γιατί, για την συνολική κρίση στην αγορά του τσιμέντου και σε επίπεδο εταιρίας, εφαρμόζετε μέτρα μόνο στο Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας ; Σε ποια άλλη εκμετάλλευση της εταιρείας ή σε ποια άλλη επιχείρηση του ομίλου έχουν ληφθεί παρόμοια μέτρα ;

Για να είμαστε σύντομοι, αιτία της προσφυγής στο μέτρο της εκ περιτροπής απασχόλησης – ταφόπλακα για το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας – δεν είναι ούτε ο περιορισμός της δραστηριότητας της επιχείρησής σας ούτε η αποτροπή απολύσεων αλλά η δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους και η προετοιμασία του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων για ένα «σύγχρονο κέντρο βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων συναφών με το τσιμέντο», που σίγουρα δεν θα είναι Τσιμεντάδικο.

Αρνούμαστε ότι συντρέχει περιορισμός της δραστηριότητας του εργοστασίου της Χαλκίδας που να δικαιολογεί την εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας.

Μόνο το 2012 έχουν μεταφερθεί 79.000 τόνοι έτοιμου τσιμέντου από το εργοστάσιο του Βόλου στο εργοστάσιο της Χαλκίδας  προκειμένου να γίνει επεξεργασία του με τη μέθοδο της χωριστής άλεσης. Μετατρέψατε έτσι το εργοστάσιο παραγωγής και διακίνησης τσιμέντου της Χαλκίδας σε ένα βελτιωμένο (με την χωριστή άλεση) κέντρο διανομής τσιμέντου και το εντάξατε στην αγορά του Βόλου, την ίδια στιγμή που το Διευθυντικό σας στέλεχος κ. Γιάνναρος, παρουσία των κυρίων Καμπάνη, Γεν. διευθυντή του εργοστασίου  και Ρεστέμη, διευθυντή περιβάλλοντος,   σε σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη δημόσια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 στη Λαμία, απάντησε κατηγορηματικά ότι «το παραγόμενο τσιμέντο είναι φθηνότερο από το έτοιμο που εισάγεται».

Επιπλέον, την ίδια στιγμή που επικαλείσθε «κρίση στην αγορά τσιμέντου» και «μειωμένη ζήτηση», έχοντας ήδη μειώσει τις αποδοχές μας με αυτή την αιτιολογία και εκδηλώνοντας τώρα την πρόθεσή σας να εφαρμόσετε και σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, στα άλλα δύο εργοστάσια της εταιρίας οι συνάδελφοί μας, των οποίων οι αποδοχές καλώς δεν έχουν μειωθεί, όχι μόνο απασχολούνται με πλήρη απασχόληση αλλά εργάζονται και υπερωριακά !!! Και μάλιστα όχι μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες των αγορών εσωτερικού-εξωτερικού σε τσιμέντο αλλά και για να αποθηκεύσουν ή να εξυπηρετήσουν παραγγελίες σε κλίνκερ.

Περαιτέρω, επειδή μάλλον δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της εταιρίας μόνο η υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων των άλλων δύο εργοστασίων, επιπλέον, στις 12/9/2012 προτείνατε σε εργαζομένους του εργοστασίου της Χαλκίδας, να αναλάβουν «αποστολή ενδυνάμωσης» του τμήματος παραγωγής στο εργοστάσιο Βόλου για 6 μήνες, προσφέροντας αμοιβή επιπλέον 20% του μικτού μηνιαίου μισθού τους, κάλυψη των εξόδων διαμονής τους και έξοδα μετακίνησης από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους 100€/μήνα.

Και είναι προφανές, από τα στοιχεία που μας δώσατε, ότι το κόστος τόσο των υπερωριών όσο και των απλόχερων παροχών σε όσους θα δέχονταν την πρόταση αυτή, καλύπτονται άνετα από τις περικοπές των αποδοχών μας  !

Σας ενημερώνουμε, λοιπόν, κύριοι, ότι δεν προτιθέμεθα να σας εξυπηρετήσουμε συμφωνώντας στην ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση της ενδυνάμωσης της παραγωγής των άλλων δύο εργοστασίων της εταιρίας από την μείωση του χρόνου απασχόλησής των εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδας, ούτε προτιθέμεθα να συναινέσουμε στην άνιση και εντελώς άδικη κατανομή της παραγωγής στα τρία εργοστάσια και στην μετακύλιση της όποιας οικονομικής ζημίας ολόκληρης της εταιρείας ή του Ομίλου, συνολικού αριθμού απασχολούμενου προσωπικού 1.293 ατόμων στις πλάτες των 240 εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδας.

Η πρότασή σας, κύριοι, δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα και γνωρίζετε ότι θα οδηγήσει στην υποαπασχόληση των εργαζομένων του εργοστασίου της Χαλκίδας, θέτοντας σε διακινδύνευση όχι μόνο τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα αλλά και ίδια την επιβίωσή τους.

Γνωρίζετε, ακόμη, ότι το εργοστάσιό μας είναι ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις και με προσωπικό με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία διαθέτει δύο λατομεία σε μικρή απόσταση και έχει τη δυνατότητα να παράξει τσιμέντο άριστης ποιότητας με μειωμένο ποσοστό κλίνκερ στο παραγόμενο τσιμέντο και μειωμένο κόστος λειτουργίας και καταλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στη μέθοδο της «χωριστής άλεσης» που εφαρμόζεται μόνο στο εργοστάσιό μας.

 Προτείνουμε, λοιπόν :

Να εγκαταλείψετε την φαεινή ιδέα της εφαρμογής στο εργοστάσιο της Χαλκίδας συστήματος εκ περιτροπής εργασίας.

Να επαναφέρετε τις βάρδιες και να επιτρέψετε να λειτουργεί το εργοστάσιό μας, που τόσο επαινείτε οι ίδιοι σε ανύποπτο χρόνο, ως εργοστάσιο παραγωγής Τσιμέντου, σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του, ώστε ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι της εταιρείας, στην Χαλκίδα, στον Βόλο και στο Μυλάκι, να απασχολούμαστε με πλήρη απασχόληση, με δίκαιη κατανομή της παραγωγής και στα τρία εργοστάσια της εταιρίας σας.

Να σταματήσει η εισαγωγή στο εργοστάσιο της Χαλκίδας έτοιμου τσιμέντου από το εργοστάσιο του Βόλου για την επεξεργασία του με τη μέθοδο της χωριστής άλεσης και το τσιμέντο να παράγεται απευθείας στο εργοστάσιο της Χαλκίδας   και

Εάν υπάρχουν παραγγελίες για κλίνκερ να καλύπτονται και από το εργοστάσιο της Χαλκίδας.

Είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβαθμίζει το εργοστάσιο. Δεν προτιθέμεθα όμως να διευκολύνουμε την υιοθέτηση καταχρηστικών πρακτικών και «επιχειρηματικών αποφάσεων» που υποβαθμίζουν το εργοστάσιό μας και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια του την υπόσταση και πιστεύουμε ότι σ’ αυτόν τον αγώνα έχουμε μαζί μας όλη την τοπική κοινωνία.

Σας καλούμε, λοιπόν, να εφαρμόσετε τις προτάσεις μας και να αναθεωρήσετε τις σκέψεις σας για μονομερείς αντεργατικές ενέργειες, οι οποίες «κρύβονται» πίσω από το εύκολο άλλοθι της οικονομικής κρίσης αλλά στην πραγματικότητα «κρύβουν» μεγαλεπήβολα σχέδια του Ομίλου για αλλαγή της δραστηριότητας του εργοστασίου της Χαλκίδας.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Χαλκίδας μπορεί σήμερα να στοχοποιούνται, αλλά γνωρίζουν την αλήθεια, δεν υποκύπτουν σε ψευτοδιλήμματα και θα αγωνιστούν για την προστασία των θεμελιωδών και άλλοτε αυτονόητων δικαιωμάτων τους.

Για το Δ.Σ.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Κούκουρας Ηλίας                                                            Τραγουλιάς Παναγιώτης