Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Κ.Κ.Ε.: Ερώτηση για Τσιμέντα Χαλκίδας

Κ.Κ.Ε.: Ερώτηση για Τσιμέντα Χαλκίδας

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

 

  ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα:Επίθεση της ΑΓΕΤ – LAFARGE σε βάρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντων Χαλκίδας.

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο τσιμέντων Χαλκίδας που ανήκει στην πολυεθνική εταιρεία ΑΓΕΤ - LAFARGE αντιμετωπίζουν πολύμηνη οργανωμένη επίθεση της εργοδοσίας η οποία αξιοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική, τα σκληρά μέτρα των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ αλλά και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης και έχει προχωρήσει σε σημαντική μείωση των αποδοχών και κατάργηση σοβαρών κεκτημένων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα:

·  Μη εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης τσιμεντοβιομηχανίας.

· Κατάργηση της ελάχιστης θετικής διαφοράς μεταξύ των προβλεπόμενων από τις ΣΣΕ Τσιμεντοβιομηχανίας και καταβαλλόμενου μισθού.

· Αναστολή όλων των μισθολογικών ωριμάνσεων για το 2012 και άλλα σοβαρά αντεργατικά μέτρα.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έθεσε εκβιαστικά στους εργαζόμενους το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας με στόχο να επιβληθεί ψευτοαπασχόληση δύο ημέρες την εβδομάδα ή δύο εβδομάδες το μήνα, με την απειλή ομαδικών απολύσεων, με αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- την επιπλέον μείωση των αποδοχών κατά 60%

Την ίδια ώρα ο όμιλος της ΑΓΕΤ- LAFARGE παίρνει μέτρα για αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια του Βόλου και στο Μηλάκι Αλιβερίου, τα οποία έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, οι ώρες υπερωριακής εργασίας των εργαζομένων αυξάνονται και προωθείται διαδικασία μετακίνησης εργαζομένων από το εργοστάσιο της Χαλκίδας στα άλλα δύο εργοστάσια. 

Οι εξελίξεις αυτές διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της πολυεθνικής.

Η πραγματικότητα δείχνει ότι η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Χαλκίδας, η κατάργηση δικαιωμάτων και η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας γίνεται σε συνθήκες αύξησης της παραγωγής και της κερδοφορίας σε δύο άλλα εργοστάσια, ενίσχυσης των εξαγωγών αλλά και διάθεσης μεγάλων χρηματικών ποσών για «οικιοθελείς αποχωρήσεις».

Η επίθεση της εταιρείας κατά των εργαζομένων στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας συνδέεται με σχεδιασμό αλλαγής χρήσης του χώρου, της υποδομής του εργοστασίου και αλλαγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.   

Συγκεκριμένα ενώ το εργοστάσιο διαθέτει άδεια με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή τσιμέντου ξεπερνώντας εμπόδια που αφορούν το χαρακτηρισμό της περιοχής ως περιοχής ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και αρχαιολογικής αξίας κατέθεσε μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες αφορούν τη δημιουργία κέντρου βιομηχανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων συναφών, όπως λέγεται, με το τσιμέντο.

Στο κέντρο αυτό προβλέπεται η χρήση αποβλήτων, ειδών βιομάζας ως καύσιμο, παραγωγή ιπτάμενης τέφρας, εγκατάσταση μονάδας σκυροδέματος, παροχή υπηρεσιών αποθήκευσης προς τρίτους και άλλα και συνεπώς οι εργαζόμενοι περισσεύουν !!     

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής απασχόληση των εργαζομένων και να σταματήσουν τα γενικότερα διαλυτικά μέτρα της ΑΓΕΤ-LAFARGE στο εργοστάσιο της Χαλκίδας;

 Οι βουλευτές

Θανάσης Παφίλης

Γιάννης Γκιόκας

Χρήστος Κατσώτης