Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βενιζέλος: Παίζουν με τη φωτιά - Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε τα εργασιακά

Βενιζέλος: Παίζουν με τη φωτιά - Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε τα εργασιακά

Κόκκινες γραμμές στις αιφνίδιες απαιτήσεις της τρόικας για σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης – μαμούθ των 31, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θέτουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται» έσπευσε να καθησυχάσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος από τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, στη Βουλή.

«Η τρόικα παίζει με τη φωτιά, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και με την ευρωζώνη», σημείωσε στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα αφορώντα στις εργασιακές αλλαγές μέτρα που φορτικά «εισηγείται» η τρόικα.

«Ο σκληρός πυρήνας των κρατών της ευρωζώνης και άλλοι παράγοντες παίζουν με τη φωτιά, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την Ελλάδα όσο και την ευρωζώνη. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής να παρουσιάσει πολιτικά το πραγματικά εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της Ελλάδας και να αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, στηλιτεύοντας την αργοπορία της τρόικας ως ανώφελη και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη.

«Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι πραγματικά το τελευταίο και να είναι εσωτερικά δίκαιο (...) Τα μέτρα είναι βαριά αλλά δεν πρέπει να είναι οριζόντια (...) Το πακέτο θα πρέπει να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ώστε να πειστεί η ελληνική κοινωνία και η διεθνής αγορά» και «πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνικά αντίβαρα άμεσης εφαρμογής», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της τρόικας για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το σημείο που φτάσαμε στα εργασιακά τον περασμένο Φεβρουάριο είναι το ακρότατο σημείο. Άλλες παρεμβάσεις δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι πρέπει από όλους να στηριχθεί μια ενιαία εθνική γραμμή.

Ιπποκράτους: «Αν δεν τα ψηφίσει ο κ. Κουβέλης, δεν θα τα ψηφίσει κανείς...»

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνιζαν ότι «οι αλλαγές που ζητεί η τρόικα δεν βοηθούν την ανταγωνιστικότητα και δεν μπορούν να γίνουν δεκτές», υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο τόσο ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, όσο και ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο τότε υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, έκαναν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ εάν, όπως είπε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δεν ψηφίσει αυτές τις αλλαγές το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αν δεν τα ψηφίσει ο κ. Κουβέλης, δεν θα τα ψηφίσει κανείς». «Αυτά θα έρθουν ως ενιαίο πακέτο», συμπλήρωναν και ανέφεραν ότι έχει συμφωνηθεί τα μέτρα να ψηφιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο.

Κουβέλης: Δεν θα τα ψηφίσουμε

«H τρόικα προβάλλει αξιώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με όσα πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα σχετικά με την προσαρμογή των 11, 5 δισ. Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή το να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Ούτε ο διαμελισμός των εργασιακών δικαιωμάτων.

»Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα αξιώνει η τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

»Μέτρα που στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας. Οι αξιώσεις αυτές στο βαθμό που θα γίνονταν αποδεκτές, αλλά από εμάς δεν γίνονται όπως είπα, ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της ανεργίας. Όλα τα άλλα ζητήματα βεβαίως πρέπει να γίνουν. Αλλά πρέπει να καταλάβει η τρόικα ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο, υπερβαίνουν τις αντοχές μιας κοινωνίας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Φώτης Κουβέλης.

 

Έθνος 16-10-2012