Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Ο Μάνεσης ευχαριστεί τα «καλά παιδιά» της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΒΟΛΟΥ με 25% μείωση μισθών

Ο Μάνεσης ευχαριστεί τα «καλά παιδιά» της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΒΟΛΟΥ με 25% μείωση μισθών

"Οταν ο λύκος καλεί το πρόβατο για τραπέζι μάντεψε ποιό θα είναι το φαγητό".

Πρόταση περικοπής μισθών κατά 25% έφερε κατά την επίσκεψή του στο Βόλο το κλιμάκιο της διεύθυνσης της «Χαλυβουργίας Ελλάδος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργοστάσιο της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της εργοδοσίας και μελών της διοίκησης του σωματείου με στόχο την έναρξη διαβούλευσης για το νέο μισθολόγιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στους συνδικαλιστές παρουσιάστηκαν από την εργοδοτική πλευρά οικονομικά στοιχεία για την εικόνα της εταιρίας και την προοπτική της. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και παρουσιάστηκαν στους εργαζόμενους οι προτάσεις της εταιρείας για συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων στο Βόλο υπό προϋποθέσεις.

Στην ουσία πρόκειται για σενάριο βγαλμένο από...τα παλιά, όταν και πάλι ζητήθηκαν θυσίες από τους εργαζόμενους για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των εργοστασίων και τότε υπήρξε αποδοχή.

Η χθεσινή πρόταση για τη …νέα σωτηρία, βασίζεται κυρίως σε μείωση αποδοχών των εργαζομένων κατά 25% για τις μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου. Στους συνδικαλιστές παρουσιάστηκαν κι άλλες εναλλακτικές, περισσότερο οδυνηρές και ζητήθηκε την επόμενη εβδομάδα να υπάρξουν οι απαντήσεις των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης, όπως τονίστηκε.

Συνδικαλιστές που δεν ανέμεναν τόσο σκληρές προτάσεις, όταν μάλιστα το προσωπικό της Χαλυβουργίας σε Βόλο και Βελεστίνο στήριξε -κόντρα στο προσωπικό του Ασπροπύργου- τις εταιρικές προτάσεις πέρυσι και δεν πραγματοποίησε απεργιακές κινητοποιήσεις, εκτιμούν πως αρχίζει μια δύσκολη περίοδος διαβούλευσης με τον πρόεδρο του ΔΣ της Χαλυβουργίας Ελλάδας ΑΕ κ. Νίκ. Μάνεση.

Οι προτάσεις της εργοδοσίας, θα τεθούν σε ψύχραιμη συζήτηση στη Διοίκηση του Σωματείου που αναμένεται να συγκληθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες ενώ θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και των νομικών συμβούλων για τα περιθώρια ελιγμών. Όπως και πέρυσι, οι τελικές αποφάσεις του ΔΣ του Σωματείου, θα τεθούν προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Τέλος, με μελανά χρώματα έγινε χθες περιγραφή για το μέλλον των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο όπου έχουν ήδη απολυθεί 150 άτομα και απομένουν 200 περίπου εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε αναγκαστική κανονική άδεια η οποία λήγει σε μερικές ημέρες.

Από τις αναφορές της διοίκησης στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, που παραμένει κλειστό και στους εργαζόμενους που εξαντλούν και την κανονική άδεια, σχηματίστηκε εντύπωση στους συνδικαλιστές των μονάδων της Μαγνησίας πως το εργοστάσιο στην Αττική δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.

ΣΧΟΛΙΟ

Μου έρχονται στο μυαλό οι παγωμένες νύχτες έξω από την πύλη του Ασπροπύργου, γύρω από τα βαρέλια με τις αναμμένες φωτιές. Οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, οι συναυλίες, η διανομή τροφίμων, τα κάλαντα των Χριστουγέννων και η πρωτοχρονιά στο κλειστό εργοστάσιο. Βλέπω μπροστά μου τα βουρκωμένα από τη συγκίνηση μάτια των απεργών, τις σφιγμένες γροθιές τους. Ακούω τις βραχνιασμένες από την ταλαιπωρία φωνές τους. «Ξεφυλλίζω» τις αναρτήσεις του μπλογκ. Ένας αγώνας ηρωικός, που όμοιός του δεν υπήρξε. Ένα μάθημα ανυπόταχτης θέλησης, ένα μάθημα αξιοπρέπειας και περηφάνιας σε όλους εμάς, σε όλη την εργατική τάξη που για μια ακόμα φορά στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Έξω από τη μάντρα του εργοστασίου στο Βόλο, χαράματα. Ο δρόμος κλεισμένος από τις κλούβες της αστυνομίας. Έξω, στο δρόμο, οι απεργοί χαλυβουργοί καλούν για μια ακόμα φορά τους συναδέλφους τους σε κοινό αγώνα. Μέσα από τα σίδερα, οι συνάδελφοί τους, τα ταξικά αδέλφια τους, τους γυρίζουν την πλάτη. Ανάμεσα στους μέσα και στους έξω τα ΜΑΤ. Οι συνδικαλιστές τους, τους πείθουν πως το συμφέρον τους είναι να κοιτάξουν τη δουλίτσα τους. Έχουν οικογένεια και παιδιά. Δεν είναι καιρός για ηρωισμούς.

Το αφεντικό αγωνιά μήπως και οι κακοί του Ασπροπύργου πείσουν τα «καλά παιδιά» που του απέμειναν στο Βόλο. Ξέρει πως αν συμβεί αυτό δεν έχει πολλά περιθώρια. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ποτέ. Ανακουφισμένος τους χτυπά φιλικά στην πλάτη. Η δουλειά του θα γίνει με τις μικρότερες απώλειες. Γι’ αυτόν δεν υπάρχουν «καλοί» εργάτες, δεν υπάρχουν «καλά παιδιά». Υπάρχουν αριθμοί, δείκτες, κέρδος, που θα ανεβαίνουν όσο οι εργάτες θα σκύβουν το κεφάλι.


http://e-oikodomos.blogspot.gr/2012/10/25.html