Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΔΕ: Η επίθεση κατά της αυτοδιοίκησης είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας

ΚΕΔΕ: Η επίθεση κατά της αυτοδιοίκησης είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας

Η επίθεση κατά της αυτοδιοίκησης είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κ. Ασκούνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί, είπε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν συγκροτηθεί το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και γίνει η πρώτη απόπειρα υπαγωγής δήμου σε επιτροπεία.

Όπως σημείωσε, υπάρχει ήδη ο θεσμός της Επιτροπής Εξυγίανσης, στην οποία έχουν ήδη υπαχθεί 45 δήμοι. «Ήδη, με τα άρθρα 262 και 263 του νόμου για τον Καλλικράτη που αφορούν το Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών, έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ελεγκτική Επιτροπή που εξετάζει τις περιπτώσεις των δήμων και των περιφερειών που υπάγονται στη διαδικασία εξυγίανσης» υπογράμμισε.

 Πρόσθεσε, επίσης, ότι «με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, οδηγούμαστε στην παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού, την οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και την ουσία του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας».

 Υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα να περιορισθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης, τόνισε επανειλημμένως ο κ. Ασκούνης. «Εμάς δεν μας ρώτησαν για το Παρατηρητήριο. Οι θεσμοί πρέπει να συνεργάζονται και να συνεννοούνται. Όταν δεν γίνεται αυτό, υπάρχουν συγκρούσεις» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το κλίμα μεταξύ των δημάρχων είναι εκρηκτικό. Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει το μέτρο».

ΑΜΠΕ