Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Όλες οι "παγίδες" στο μέτρο των αποδείξεων

Όλες οι "παγίδες" στο μέτρο των αποδείξεων

Ποιες αποδείξεις πρέπει να μαζεύουν οι πολίτες

"Παγίδες" κρύβει φέτος το μέτρο των αποδείξεων που μπορεί να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι αυτό γιατί στη νέα "λίστα" της εφορίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα για το ποιες αποδείξεις "περνάνε" και ποιες όχι.

Από φέτος "άχρηστες" είναι οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η εφορία.

Επίσης, δεν θα "μετράνε" οι αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Πλέον μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, οι πρόσθετες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η εφορία θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες. Επίσης, όσοι κάνουν ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να κρατούν τις αποδείξεις και να τις προσθέτουν σε αυτές που συλλέγουν εντός των συνόρων.

Με τη νέα ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου, μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δαπάνες για αγορές αγαθών και για παροχή υπηρεσιών το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% επί του "ακάλυπτου" ποσού.

Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει πλέον για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ προερχόμενα όμως μόνο από μισθωτές υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα οι αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν φέτος τα νοικοκυριά είναι:

-Αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, περίπτερα, μίνι μάρκετ

-Εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης

-Αγορά ηλεκτρικών συσκευών

-Αγορά επίπλων

-Δαπάνες για τη συντήρηση κατοικιών

-Αγορές ενδυμάτων, υποδημάτων, καλλυντικών και άλλων ειδών

-Αγορές βιβλίων, περιοδικών

-Αγορά βενζίνης

-Εισιτήρια για κινηματογράφους και θέατρα

-Αποδείξεις διαμονής σε ξενοδοχεία

-Δίδακτρα από φροντιστήρια

-Αποδείξεις για αμοιβές σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και άλλους επαγγελματίες

-Αποδείξεις από ταξί

www.news.gr