Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Εργαζόμενοι ΑΓΕΤ : «Απειλούν με κλείσιμο στα Τσιμέντα Χαλκίδας για να πετύχουν αλλαγή χρήσης»

Εργαζόμενοι ΑΓΕΤ : «Απειλούν με κλείσιμο στα Τσιμέντα Χαλκίδας για να πετύχουν αλλαγή χρήσης»

«Η λειτουργία του εργοστασίου είναι βιώσιμη», αναφέρει ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΕΤ Ηρακλής Ηλίας Κούκουρας, στο «moneypost» εξηγώντας  ότι η απόφαση της εταιρείας να το κλείσει είναι εκβιαστική.

 «Θέλουν να διώξουν τους εργαζόμενους, όχι να κλείσουν το εργοστάσιο» σημειώνει ο κ. Κούκουρας εξηγώντας ότι η απειλή του κλεισίματος είναι ίσως ένας τρόπος να πιέσουν την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να εγκρίνει τη μελέτη για την αλλαγή χρήσης του εργοστασίου, για την οποία η αρχική εισήγηση είναι αρνητική».

«Θέλουν να μας διώξουν με τη συναίνεσή μας για να μην αναγκαστούν να ζητήσουν ομαδικές απολύσεις από το υπουργείο και μετά να προσλάβουν άλλους εργαζόμενους  με πολύ φθηνότερες συμβάσεις.»

«Απόδειξη ότι δεν θέλουν να κλείσουν  οριστικά το εργοστάσιο, αλλά έχουν άλλα σχέδια είναι ότι κρατούν την άδεια χρήσης των λιμενικών εγκαταστάσεων και μόλις  ανανέωσαν τη μίσθωση του λιμανιού στο λιμενικό ταμείο Χαλκίδας».

Αύριο Τρίτη η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδας θα συναντήσουν υπευθύνους της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής και ακολούθως η Ομοσπονδία θα αποφάσισε τις επόμενες αντιδράσεις του κλάδου.

Η εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής ανήκει, στη γαλλική Lafarge, μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου παγκοσμίως. Με ανακοίνωσή της στις 25 Μαρτίου γνωστοποίησε την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο Τσιμέντα Χαλκίδας και να απολύσει τους 236 εργαζόμενους.

Μάλιστα η εταιρεία έστειλε σχετική επιστολή με την απόφασή της στα σπίτια των εργαζομένων, χωρίς να έχει καταγγείλει τις συμβάσεις τους. Ακολούθως τους πρότεινε αργομισθία, γνωστοποιώντας τους ότι δεν τους χρειάζεται πλέον και παροτρύνοντάς τους να μην πηγαίνουν στο εργοστάσιο.

Σημειώνεται ότι οι υψικάμινοι του εργοστασίου δε λειτουργούν από τον Ιούλιο του 2011 ενώ συνέχιζαν μέχρι πρόσφατα οι δραστηριότητες της άλεσης και οι προσμίξεις.

Το καλοκαίρι του 2012 η ΑΓΕΤ πραγματοποίησε μελέτη για αλλαγή της χρήσης του εργοστασίου για την παραγωγή  νέων  προϊόντων, όπως αλεσμένα στερεά καύσιμα, αλεσμένη ποζολάνη και ασβεστόλιθο, επικαλυμμένο θειικό σίδηρο, ενεργοποιημένη ιπτάμενη τέφρα. Η εισήγηση για τη μελέτη δεν ήταν θετική από την Περιφέρεια καθώς προσέκρουε στον οικιστικό χαρακτήρα της περιοχής.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής με ανακοίνωσή της στης 26 Μαρτίου γνωστοποίησε τα σχέδιά της για το κλείσιμο του εργοστασίου των Τσιμέντων Χαλκίδας, στο πλαίσιο της παραγωγικής αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Όπως αναφέρει η  παραγωγική αναδιάρθρωση εκτιμάται ότι θα έχει εφ' άπαξ αρνητική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα της ΑΓΕΤ Ηρακλής και κατ' επέκταση του Ομίλου εταιρειών Ηρακλής κατά 57 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013. Συγκεκριμένα, αρνητική επίδραση αναμένεται κυρίως λόγω της απομείωσης παγίων περιουσιακών στοιχείων και ανταλλακτικών, του κόστους αποζημιώσεων προσωπικού και του κόστους φυσικών αποκαταστάσεων στη μονάδα Χαλκίδας. Όσον αφορά τις επόμενες χρήσεις, εκτιμάται ότι θα υπάρξει θετική επίδραση κατά 18 εκατ. ευρώ περίπου ανά έτος και αύξηση της παραγωγικότητας.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου

mproton@moneypost.gr