Βρισκεστε εδω : ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

Ο εργασιακός μεσαίωνας

Εκεί που νομίζουμε ότι πιάσαμε πάτο, έρχεται ένα γεγονός που μας διαψεύδει πανηγυρικά. Παράδειγμα, οι εργασιακές σχέσεις. Ο κατήφορος, που άρχισε με την ελαστικοποίησή τους και τη μείωση των αμοιβών, κατ' επιταγή των Μνημονίων, δεν έχει τέλος. Η επιχειρησιακή σύμβαση, που καταρτίσθηκε μεταξύ ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι και σωματείου εργαζομένων, «νομιμοποιεί» για πρώτη φορά την τρίμηνη απλήρωτη εργασία, επιβάλλει ανεξέλεγκτο εξαήμερο και συμψηφισμό άλλων παροχών με την καταβολή των δώρων.

Περισσότερα...

500 χιλιόμετρα

Πριν λίγους μήνες, κάποιο Σάββατο του Ιουνίου ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων.

Κι εκείνοι που μέχρι τότε δεν είχαν ίσως σκεφτεί να πάρουν θέση και να παλέψουν, έχασαν τη γη κάτω απ' τα πόδια τους. Στην αρχή πάγωσαν, μετά θύμωσαν, χωρίς πολλοί από αυτούς να ξέρουν καλά καλά με ποιον θυμώνουν κι ύστερα μερικοί φύλακες στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να βαδίσουν. Από τη Θεσσαλονίκη ως την Αθήνα! Στο δρόμο του αγώνα.

Περισσότερα...

Μάθημα δικαίου και ψυχραιμίας από τον Γ.Κατρούγκαλο (video)

Αντιμέτωπος σχεδόν με το σύνολο του πάνελ που είχε στήσει το Mega για να προωθήσει τη θεωρία των δυο άκρων και την «καταδίκη της βίας απ’ όπου και αν προέρχεται» βρέθηκε ο συνταγματολόγος Γ.Κατρούγκαλος.

Οι απαντήσεις του αποτελούν μάθημα για κάθε πολίτη.

Περισσότερα...

Καταστρέφουν τους εργαζόμενους

Δύο κινητοποιήσεις, που έγιναν την Τρίτη στην Αθήνα, ανέδειξαν, για πολλοστή φορά, τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των μονοπωλιακών ανταγωνισμών. Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), έξω από το υπουργείο Οικονομικών, απαίτησαν να μην υλοποιηθούν τα σχέδια για κλείσιμο ή «ενοποίηση» - και κατά συνέπεια δραστική συρρίκνωση - της μεγαλύτερης αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Την ίδια ώρα, οι εργάτες της τσιμεντοβιομηχανίας LAFARGE της Χαλκίδας, βρίσκονταν στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του εργοστασίου και τις απολύσεις που κάνει η πολυεθνική. Αν και πρόκειται για δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, ωστόσο αναδεικνύεται το ίδιο ζήτημα. Ότι, ενώ χρειάζονται τα ΕΑΣ για την Άμυνα και η τσιμεντοβιομηχανία για κατασκευές, κλείνουν.

Περισσότερα...

Χαμένοι στη ...μετάφραση

Η κυβέρνηση – ομολογουμένως – καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να δείξει ότι υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας στην οικονομία. Το ίδιο κάνουν και όσοι ξένοι (λέγε με Μέρκελ και Σόιμπλε) εξαπέλυσαν τις μύριες όσες κατηγορίες εναντίον του ελληνικού λαού όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια.

Κι όμως, η αισιόδοξη πλευρά του λόφου είναι μόνο ένα επικοινωνιακό τρικ, με στόχο να καλύψει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο μέσος Έλληνας και να κρύψει κάτω από τη μάσκα της ευφορίας την πολιτική εξόντωσης της μικρομεσαίας επιχείρησης και της συντριπτικής πλειονότητας της κοινωνίας.

Περισσότερα...

Κατάλογος